Bemesten van het gazon

Bemesten van het gazon

Geplaatst door: Thijs v.d. Bersselaar
Productspecialist Gras en Groen Graszoden
Volg Thijs v.d. Bersselaar LinkedIn
Geplaatst op: 23-03-2015
Laatst aangepast op: 13-01-2017

Thijs v.d. Bersselaar

Natuurlijk wilt u graag een gezond en mooi groen gazon! Maar hoe krijgt u dat? En nog belangrijker hoe zorgt u er voor dat het groen en gezond blijft? Wij hebben daarvoor een aantal nuttige tips. Als u zorgt dat u de juiste meststoffen gebruikt en regelmatig bemest dan gaat het vast en zeker lukken.

Welke mestsoorten zijn er?

Wie voor de aankoop van gazonmest naar het tuincentrum gaat, zal overal een ander advies krijgen. Het aanbod is dermate groot dat het lastig is om hier zelf een keuze in te maken. Elke mestsoort heeft zo zijn voor- en nadelen. Het is ook niet zo dat het gebruik van één van de meststoffen slecht kan zijn voor het gazon. Dat gaat eigenlijk alleen op wanneer u niet of juist teveel bemest.

Eigenlijk zijn er twee mestsoorten geschikt voor uw gelegde grasmatten:

Op basis van onze kennis en ervaringen adviseren wij het gebruik van kunstmest, omdat kunstmest perfect is af te stemmen op de behoefte van het gazon. Bovendien werkt de gazonmest zeer snel, het effect is al na drie tot vier dagen duidelijk zichtbaar.

Organische mest dient eerst door het bodemleven omgezet te worden en heeft daardoor veel meer tijd nodig. Bovendien is het oplossen van de organische mest ook erg afhankelijk van weersomstandigheden. Het is daardoor soms lastig in te schatten wanneer u organische mest dient te geven aan uw gazon.

De gazonmest van Gras en Groen bevatten alle voedingstoffen en kan het gehele groeiseizoen worden toegepast. Alternatieven voor ons eigen merk Gardener Gold zijn kunstmest met de code 12-10-18 of 12-12-17. Deze cijfercombinatie kunt u vinden op de zak met kunstmest en geeft de mengverhouding van de mest aan.

Hieronder kunt u lezen welke functie de verschillende meststoffen vervullen.

N.P.K.’s zijn belangrijk voor de groei van het gazon. Wanneer één van de elementen uitgeput raakt, zal het gazon zienderogen achteruit gaan. Er ontstaat een onregelmatige groei en het gazon zal bovendien lichtgroen kleuren. Gazonziekten, onkruiden en mos zullen snel hun intrede doen en uw gazon ontsieren.

Werkwijze van bemesten

Het bemesten van het gazon is een klusje waarbij u nauwkeurig te werk dient te gaan. Doet u dit niet, dan krijgt uw gazon een zeer onregelmatige groei, kleurt uw gazon op delen lichtgroen of juist donkergroen en kan het zelfs tot verbranding leiden.

Hoe vaak bemesten in het jaar?

Het gazon bemesten kunt u het beste doen vanaf eind maart tot en met september. Kunstmest is relatief kort werkzaam. De mest wordt binnen 4 weken opgenomen of spoelt in de tussentijd uit. Het is verstandig om elke 4-6 weken de bemesting te herhalen. Het is absoluut geen probleem als u er een gewoonte van maakt om bijvoorbeeld het laatste weekend van de maand te nemen. Wel zo gemakkelijk om te onthouden.

Geef na september geen meststoffen meer aan het gazon. Het gras neemt deze meststoffen niet meer op vanwege verminderde groei. Vooral stikstof wordt minder opgenomen en blijft daardoor in de grond zitten wat vaak de oorzaak is van gazonziekten. Heeft u een gazon dat voor de winter is aangelegd, geef dan de eerste bemesting direct na de eerste maaibeurt. Zodra het gras in het voorjaar weer begint met groeien, kan het de extra meststoffen die u geeft goed gebruiken.

Tip: Wanneer u door Gras en Groen Graszoden uw gazon laat aanleggen kunt u Gardener Gold bestellen, u heeft dan direct de juiste voeding voor uw grasmatten!

   

   

   

   

   

   

Lees ook:

Kale plekken bijzaaien en herstellen

Kale plekken bijzaaien en herstellen

20-04-2018

Zitten er kale plekken in uw gazon? In dit blog geef ik u uitleg hoe u dit kunt herstellen.

Lees verder
Gras opvangen of mulch maaien?

Gras opvangen of mulch maaien?

13-04-2018

Kunt u het gemaaide gras het beste opvangen of mag u mulch maaien? Lees snel verder voor het antwoord!

Lees verder
Waar komen de graszoden vandaan?

Waar komen de graszoden vandaan?

03-04-2018

In dit blog geven wij u tekst en uitleg over onze graszoden en waar ze vandaan komen.

Lees verder
Start graszodenseizoen 2018

Start graszodenseizoen 2018

19-03-2018

Wanneer kunnen er weer grasmatten gelegd worden in de tuin? In dit nieuwsartikel krijgt u meer duidelijkheid over de start van het graszodenseizoen.

Lees verder
Gazononderhoud maart

Gazononderhoud maart

01-03-2018

In de tweede week van maart, komt het voorjaar toch echt op gang. De hoogste tijd dus voor de instructies voor het gazononderhoud in maart!

Lees verder
Gazononderhoud september 2017

Gazononderhoud september 2017

01-09-2017

September is een echte overgangsmaand, het najaar zit eraan te komen! Wat voor gevolgen heeft dit voor het onderhoud van het gazon in de maand september?

Lees verder
Gazononderhoud augustus 2017

Gazononderhoud augustus 2017

01-08-2017

De laatste zomermaand van dit jaar brengt weer het nodige gazononderhoud met zich mee. Met name voor de vakantiegangers zal er wat werk te verrichten zijn.

Lees verder
Gazon onkruid

Gazon onkruid

31-07-2017

Een egaal en donker groen gazon is een sieraad voor de tuin. Onkruiden kunnen deze fraaie aanblik aardig verstoren.

Lees verder
Gazononderhoud mei 2017

Gazononderhoud mei 2017

01-05-2017

Wat heeft u aan gazononderhoud in mei? Deze maand is het ijsheiligen, normaal gezien is er vanaf dat moment geen nachtvorst meer. Het gras raakt in deze periode van het jaar.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Vrijblijvend een offerte aanvragen