Bemesten van het gazon

Bemesten van het gazon

Geplaatst door: Thijs v.d. Bersselaar
Productspecialist Gras en Groen Graszoden
Volg Thijs v.d. Bersselaar LinkedIn
Geplaatst op: 23-03-2015
Laatst aangepast op: 13-01-2017

Thijs v.d. Bersselaar

Natuurlijk wilt u graag een gezond en mooi groen gazon! Maar hoe krijgt u dat? En nog belangrijker hoe zorgt u er voor dat het groen en gezond blijft? Wij hebben daarvoor een aantal nuttige tips. Als u zorgt dat u de juiste meststoffen gebruikt en regelmatig bemest dan gaat het vast en zeker lukken.

Welke mestsoorten zijn er?

Wie voor de aankoop van gazonmest naar het tuincentrum gaat, zal overal een ander advies krijgen. Het aanbod is dermate groot dat het lastig is om hier zelf een keuze in te maken. Elke mestsoort heeft zo zijn voor- en nadelen. Het is ook niet zo dat het gebruik van één van de meststoffen slecht kan zijn voor het gazon. Dat gaat eigenlijk alleen op wanneer u niet of juist teveel bemest.

Eigenlijk zijn er twee mestsoorten geschikt voor uw gelegde grasmatten:

Op basis van onze kennis en ervaringen adviseren wij het gebruik van kunstmest, omdat kunstmest perfect is af te stemmen op de behoefte van het gazon. Bovendien werkt de gazonmest zeer snel, het effect is al na drie tot vier dagen duidelijk zichtbaar.

Organische mest dient eerst door het bodemleven omgezet te worden en heeft daardoor veel meer tijd nodig. Bovendien is het oplossen van de organische mest ook erg afhankelijk van weersomstandigheden. Het is daardoor soms lastig in te schatten wanneer u organische mest dient te geven aan uw gazon.

De gazonmest van Gras en Groen bevatten alle voedingstoffen en kan het gehele groeiseizoen worden toegepast. Alternatieven voor ons eigen merk Gardener Gold zijn kunstmest met de code 12-10-18 of 12-12-17. Deze cijfercombinatie kunt u vinden op de zak met kunstmest en geeft de mengverhouding van de mest aan.

Hieronder kunt u lezen welke functie de verschillende meststoffen vervullen.

N.P.K.’s zijn belangrijk voor de groei van het gazon. Wanneer één van de elementen uitgeput raakt, zal het gazon zienderogen achteruit gaan. Er ontstaat een onregelmatige groei en het gazon zal bovendien lichtgroen kleuren. Gazonziekten, onkruiden en mos zullen snel hun intrede doen en uw gazon ontsieren.

Werkwijze van bemesten

Het bemesten van het gazon is een klusje waarbij u nauwkeurig te werk dient te gaan. Doet u dit niet, dan krijgt uw gazon een zeer onregelmatige groei, kleurt uw gazon op delen lichtgroen of juist donkergroen en kan het zelfs tot verbranding leiden.

Hoe vaak bemesten in het jaar?

Het gazon bemesten kunt u het beste doen vanaf eind maart tot en met september. Kunstmest is relatief kort werkzaam. De mest wordt binnen 4 weken opgenomen of spoelt in de tussentijd uit. Het is verstandig om elke 4-6 weken de bemesting te herhalen. Het is absoluut geen probleem als u er een gewoonte van maakt om bijvoorbeeld het laatste weekend van de maand te nemen. Wel zo gemakkelijk om te onthouden.

Geef na september geen meststoffen meer aan het gazon. Het gras neemt deze meststoffen niet meer op vanwege verminderde groei. Vooral stikstof wordt minder opgenomen en blijft daardoor in de grond zitten wat vaak de oorzaak is van gazonziekten. Heeft u een gazon dat voor de winter is aangelegd, geef dan de eerste bemesting direct na de eerste maaibeurt. Zodra het gras in het voorjaar weer begint met groeien, kan het de extra meststoffen die u geeft goed gebruiken.

Tip: Wanneer u door Gras en Groen Graszoden uw gazon laat aanleggen kunt u Gardener Gold bestellen, u heeft dan direct de juiste voeding voor uw grasmatten!

   

   

   

   

   

   

Lees ook:

Wat kunt u doen tegen mollen?

Wat kunt u doen tegen mollen?

14-11-2018

Waarom duiken juist in de winter mollen op in uw tuin en wat kunt u er tegen doen? Lees snel verder!

Lees verder
Tot wanneer maait u het gras?

Tot wanneer maait u het gras?

07-11-2018

Tot wanneer maait u het gras? Gras en Groen Graszoden geeft uitleg tot wanneer u het gras mag maaien!

Lees verder
Gazononderhoud november

Gazononderhoud november

01-11-2018

Help uw gazon sterk de winter in met het gazononderhoud van november!

Lees verder
Einde graszoden seizoen 2018

Einde graszoden seizoen 2018

29-10-2018

Het zit er weer op helaas. Voor de meeste tuinen adviseren wij de aanleg van het gazon uit te stellen tot volgend jaar.

Lees verder
Belucht het gazon in de herfst

Belucht het gazon in de herfst

10-10-2018

Beluchten helpt uw gazon door de natte herfst en winter heen. In dit blog uitleg over het hoe en waarom!

Lees verder
Gazononderhoud oktober

Gazononderhoud oktober

01-10-2018

Het gazononderhoud neemt af richting het einde van het jaar, maar ook in oktober is er nog volop gazononderhoud uit te voeren!

Lees verder
Gazonklusdag herfst

Gazonklusdag herfst

26-09-2018

Wilt u een perfect donkergroen gazon? Met de gazon klusdag herfst lukt dit in één dag!

Lees verder
Wanneer kan ik het gazon bijzaaien?

Wanneer kan ik het gazon bijzaaien?

22-08-2018

Heeft u kale plekken in het gazon? Lees hier hoe u te werk gaat bij het bijzaaien van uw gazon!

Lees verder
Voordelen graszoden leggen nazomer

Voordelen graszoden leggen nazomer

08-08-2018

Overweegt u graszoden te laten leggen in de nazomer? Dit zijn de voordelen van graszoden leggen in de nazomer!

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Vrijblijvend een offerte aanvragen