Gras sproeien

Het gras heeft voor een gezonde groei en dus een goede conditie voldoende water nodig. Het water zorgt er allereerst voor dat meststoffen opneembaar worden voor het gras. Zonder meststoffen stopt het gras met groeien, als gevolg daarvan wordt het gazon minder dicht bezet met gras. Op plaatsen waar het gazon minder dicht bezet is, krijgen mos en onkruid een kans om zich te ontwikkelen. Wanneer beide soorten zich eenmaal in uw gazon hebben genesteld, is het lastig van ze af te komen.

Het gras sproeien, noodzakelijk bij droog en warm weer

Ten tweede is sproeien belangrijk om verdamping door de zon tegen te gaan. Het gras verliest vocht als gevolg van de warmte van de zon. Als dit vocht niet aangevuld kan worden vanuit de grond, dan dreigt uitdroging. Het gras kleurt daardoor geel en begint boven de grond zelfs af te sterven. In de zomer kan dit in twee á drie dagen het gazon al behoorlijk beschadigen. Het herstel neemt enige tijd in beslag en ook hier zal onkruid snel de opengevallen plekjes in willen nemen.gras sproeien
gras sproeien
gras sproeien
gras sproeien
gras sproeien

Wanneer het gazon beregenen?

Bij watergebrek verliest gras zijn veerkracht en begint het te verkleuren. Nieuwe gazons en siergazons moeten regelmatig worden besproeid, tenzij er een sproeiverbod geldt. Ga meteen sproeien zodra u merkt dat het gras na betreding niet meer terugveert. Het is beter om het gazon wekelijks of nog minder vaak flink te besproeien dan elke avond een beetje. Gazonsproeiers verspillen veel water. Voor een optimaal effect en zo min mogelijk verdamping kunt u uw sproeiers het beste `s ochtends vroeg of `s avonds laat aanzetten. Ook kunt u gebruikmaken van ‘druppelaars’ of geperforeerde ‘zweetslangen’, maar die moeten om het half uur zo’n 20 cm worden verschoven. Voor grote siergazons kunt u beter pop-up sproeiers installeren of investeren in een automatisch verrijdbare sproeier die zichzelf verplaatst.

 

Hoeveel water heeft uw gazon nodig?

Als u uw gras moet sproeien, doe het dan grondig, zodat de bodem tot een diepte van 10-15 cm wordt bevochtigd. Ondiep sproeien leidt tot oppervlakkige wortels, waardoor het gazon gevoeliger wordt voor droogte. Controleer de diepte door een put te graven in een aangrenzende border en te kijken hoe lang het duurt tot het water deze diepte bereikt.

 

Temperatuur

 

Zandgrond

Kleigrond

5 – 10   graden

 

Niet sproeien

Niet sproeien

11 – 15 graden

 

Niet sproeien

Niet sproeien

16 – 20 graden

 

30 minuten

15 minuten

21 – 25 graden

 

60 minuten

30 minuten

26 – 30 graden

 

120 minuten

80 minuten

31 – 35 graden

 

180 minuten

120 minutenGardena aquazoom 250/1
Aquazoom 250/1

€ 25,95    

Gardena

Gardena comfort zwenksproeier aquazoom 250/1 goed voor het sproeien van 250 m².

Bestel direct
Gardena aquazoom 250/2
Aquazoom 250/2

€ 30,95    

Gardena

Zwenksproeier aquazoom 250/2 goed voor het sproeien van 250 m². Regelbaar in breedte en lengte.

Bestel direct
Gardena aquazoom 350/2
Aquazoom 350/2

€ 37,95    

Gardena

Zwenksproeier aquazoom 350/2 goed voor het sproeien van 350 m². Regelbaar in breedte en lengte.

Bestel direct
Gardena wand-slangenbox 15 m
Slangenbox 15 m

€ 99,95    

Gardena

De Gardena comfort 15 Roll-up automatic rolt uw tuinslang automatisch op een haspel.

Bestel direct
Gardena wand-slangenbox 25 m
Slangenbox 25 m

€ 134,95    

Gardena

De Gardena comfort 25 Roll-up automatic rolt uw tuinslang automatisch op een haspel.

Bestel direct
Gardena wand-slangenbox 35 m
Slangenbox 35 m

€ 154,95    

Gardena

De Gardena comfort 35 Roll-up automatic rolt uw tuinslang automatisch op een haspel.

Bestel direct
Algemene actie Gras en Groen Graszoden

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Referenties

Grasmatten leggen Sint-Gillis-bij-Dendermonde

Dean Coppieters


4

"Goede uitleg met een kwalitatief instructieboekje voor de nazorg."

Lees verder
Overzicht

Nieuwsberichten

Maatregelen Gras en Groen in verband met Coronavirus

Het Corona-virus heeft geleid tot een ongekende en ook onwerkelijke situatie. Voorlopig heeft Gras en Groen een aantal maatregelen getroffen, deze lichten wij graag aan u toe.

Lees verder
Overzicht

Beregenen na het geven van kunstmest

Bij het bemesten van uw gazon is het van groot belang om de sproeiers klaar te hebben staan. Kunstmest bevat veel zouten die vocht aan hun omgeving willen onttrekken. Wanneer de kunstmest de kans krijgt, onttrekt het ook vocht aan het gras. Dit leidt tot de verbranding van het gazon. Het gras kleurt geel en sterft af. Door direct na het uitstrooien van de mest de sproeiers aan te zetten, begint de mest direct op te lossen. Het krijgt daardoor niet de kans het gras te verbranden. Zet de sproeiers pas uit als elk korreltje van de kunstmest is opgelost!


Klanttevredenheid

Klanten waarderen Gras en Groen met een 9,2

alt tag 3

Grasmatten leggen altijd binnen 21 dagen

alt tag 4

3 maanden garantie bij graszoden leggen

Gras en Groen

Wilt u premium grasmatten laten leggen? Gras en Groen heeft een aanleg service. Vanaf € 5,50 per m² komen wij egaliseren, de ondergrond bemesten en de graszoden leggen.

Lees meer
Gras en Groen

Wilt u zelf grasmatten leggen? Lees dan hier een uitgebreid stappenplan. Met de instructies kunt u zelf aan de slag. De graszoden kunt u online bestellen.

Lees meer
Gras en Groen

Bent u benieuwd naar de kwaliteit van de grasmatten van Gras en Groen Graszoden? U vindt hier uitgebreide informatie over de premium kwaliteit graszoden die wij leggen.

Lees meer

Contactinformatie

Vertel het verder

Vrijblijvend een offerte aanvragen