Engerlingen

In de bodem van uw gazon speelt zich wellicht meer leven af dan u denkt. Vele micro-organismen zorgen ervoor dat meststoffen omgezet worden en opneembaar worden voor het gazon. Regenwormen kennen we allemaal en deze spelen een belangrijke rol in het verteren van organisch materiaal dat zich in de bodem bevindt. Deze micro-organismen en insecten zorgen ervoor dat het gazon goed belucht blijft en voldoende meststoffen heeft. Er is echter ook een tweetal insecten dat schade aan uw gazon kan veroorzaken. Engerlingen en emelten zijn larven die onder de grond eten van de wortels van het gras. In grote aantallen kunnen ze grote schade aan het gazon veroorzaken.Engerlingen
Engerlingen
Engerlingen
Engerlingen
Engerlingen

Engerlingen, de larven van kevers

De naam engerling zegt u wellicht niets, de kever die de eitjes legt waaruit de engerlingen worden geboren kent u wellicht wel. Er is een viertal soorten kevers waarvan de larven engerlingen worden genoemd. Deze kevers planten zich laat in het voorjaar voort en zetten hun eitjes af in het gazon. Na een aantal weken komen de eitjes uit, waarna de larven zich beginnen te ontwikkelen tot ware veelvraten.

 

Engerlingen zijn de larven van de volgende keversoorten:

Levenscyclus van de engerling

De engerlingen komen na ongeveer 6 weken als melkwitte larven uit hun ei gekropen. De larven kenmerken zich door een sikkelvormig en melkwit lichaam. Aan het lichaam zit een zestal poten en een roodbruine kop met twee flinke kaken. Wanneer u ze aantreft in het gazon, doen ze akelig aan en zult u niet snel geneigd zijn de insecten op te pakken. De insecten zijn, afhankelijk van de soort, binnen 1 tot 3 jaar volgroeid en verpoppen zich dan onder de grond. Wanneer de tijd rijp is, komt de kever uit de pop gekropen om zich boven de grond voort te planten. De kevers leven circa 3 weken boven de grond waarna ze sterven. De vrouwtjes hebben de eitjes al in de eerste dagen nadat ze boven de grond zijn gekomen, gelegd.

Van engerling naar kever

De eitjes die door de kevers laat in de lente zijn gelegd in uw gazon, komen na 6 weken uit. De larven die uit de eitjes kruipen hebben een wit, melkachtig gekleurd lichaam. Het lichaam is sikkelvormig en aan het einde zit een roodbruine kop met twee zeer kenmerkende kaken. Net onder de kop zit een drietal paar poten. De insecten zien er erg onvriendelijk uit, mede door de grote kaken. Afhankelijk van de soort en de klimaat waarin ze zich ontwikkelen, doen de larven er 1-3 jaar over om zich te ontwikkelen tot kever. De engerlingen kunnen zo dik worden als een pink en ongeveer 5 centimeter lang.

Na geruime tijd onder de grond geleefd te hebben, verpopt de engerling zich tot kever. Boven de grond planten de kevers zich zeer snel voort. Na het voortplanten leven de kevers nog ongeveer 3 weken. De kevers sterven dan, maar hebben al talloze eitjes achtergelaten die voor een volgende generatie gaan zorgen.

De schade die engerlingen veroorzaken

De engerlingen zijn echte veelvraten en kunnen daarmee schade aan het gazon aanrichten. Het grootste deel van het jaar is er echter weinig aan de hand. Wanneer de groeiomstandigheden gunstig zijn, krijgt het gras de tijd om nieuwe wortels te maken en het groeit dan ook gewoon door. In droge perioden krijgt het gazon echter wel last van de insecten. Het heeft dan onvoldoende wortels om vocht op te nemen en mist daardoor ook kracht om nieuwe wortels aan te maken. Er zullen op die momenten kleine gele plekken, verspreid over de plaatsen waar de engerlingen zitten, zichtbaar zijn in het gazon. Het kan er zelfs toe leiden dat het gazon op aangetaste delen in de zomerperiode geheel afsterft.

Bijkomende schade wordt veroorzaakt door vogels die insecten als lekkernij zien. De grote exemplaren trekken vogels als kraaien, eksters, spechten en ook buizerds aan. Deze vogels kunnen enorme schade aan uw gazon veroorzaken. In een poging bij de insecten te komen, trekken ze het gazon kaal. Hele plaggen gras halen ze los in hun zoektocht naar de engerlingen.

Engerlingen opsporen

De eerste tekenen van de aanwezigheid van engerlingen in uw gazon zijn de kleine gele plekjes in het gras. In feite zijn dit afstervende stukjes gazon. Deze schade lijkt enorm op die van emelten en is dus zo niet goed van elkaar te onderscheiden. U zult daarvoor een klein stukje gazon open moeten maken. Op de plek waar het gazon geel kleurt, steekt u een kleine plag rondom los. Vervolgens kunt u deze met een schep eruit halen en op zijn kop leggen. U kunt dan in de grasmat kijken of u de insecten tegenkomt. De grasmat kunt u naderhand weer terug stoppen in de grond.Algemene actie Gras en Groen Graszoden

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Referenties

Graszoden leggen De Pinte

Bert Raaijmakers


5

"Netjes schoongeveegd en sinds dag 1 is het gras fantastisch groen en groeit gewelding."

Lees verder
Overzicht

Nieuwsberichten

Wat kunt u doen tegen mollen?

Waarom duiken juist in de winter mollen op in uw tuin en wat kunt u er tegen doen? Lees snel verder!

Lees verder
Overzicht

Engerlingen bestrijden

Het bestrijden van engerlingen is geen eenvoudige klus. De insecten zijn eigenlijk alleen in de jongste fase van hun leven kwetsbaar genoeg. Op een later moment zijn de insecten te sterk en zal geen enkele wijze van bestrijden gegarandeerd effect hebben. De bestrijding van engerlingen kan op twee manieren plaatsvinden: met een chemisch bestrijdingsmiddel of met parasitaire aaltjes. Engerlingen kunnen vanaf juli tot en met september worden bestreden. De beste resultaten worden behaald door de bestrijding het volgende jaar te herhalen. Op die manier worden meerdere generaties bestreden en heeft u de grootste kans om langdurig te genieten van een mooi gazon. Het kan voorkomen dat er in uw gazon 3 generaties engerlingen voorkomen. Dit maakt van de bestrijding een moeizaam proces.

engerlingen

Chemische bestrijding van engerlingen

Merit Turf is het meest geschikte middel om engerlingen te bestrijden. Helaas is dit voor particulieren niet beschikbaar. Alleen wanneer u in het bezit bent van een spuitlicentie, kan het door u worden aangeschaft. De sterke bestrijdingsmiddel dient over het gazon te worden verspreid en vervolgens dient u het met een sproeier op te lossen. Het gif wordt zowel door het gras als door de insecten opgenomen. Nadat het insect de eerste klap heeft gehad, wordt het ook nog eens bestreden doordat het zich voedt met de wortels van het gras waarin het middel ook terechtkomt.

 

Bij tuincentra zijn overigens nog meer middeltjes verkrijgbaar. Gras en Groen Graszoden is echter niet bekend met de werking hiervan. De toepassing dient veelal wel op dezelfde wijze te gebeuren. Mocht u bij het tuincentra een middel willen kopen, kies dan bij voorkeur voor een gerenommeerd merk zoals BayerGarden.

Parasitaire aaltjes

Er zijn ook parasieten die de engerlingen aanvallen. Dit zijn parasitaire aaltjes. Ze zijn met het blote oog niet waarneembaar en zullen de engerlingen van binnenuit aantasten. Aaltjes leven net als elke parasiet van hun gastheer. De aaltjes die u uitzet in uw gazon, gaan direct op zoek naar de engerlingen. Eenmaal gevonden dringen ze deze binnen en beginnen ze het insect van binnen aan te vreten. De engerlingen sterven dankzij de aaltjes, in de larve ontwikkelt zich een volgende generatie. Nadat de eerste generatie is gestorven, neemt de tweede generatie het werk over. Deze gaat op zoek naar een nieuwe gastheer. Na zes weken zal het effect zijn uitgewerkt en is de plaag bestreden.

 

Per 10 m² gazon heeft u 5.000.000 aaltjes nodig. Deze kunt u bestellen via de website van ECOstyle. Het is geen goedkope wijze van bestrijding van de engerlingen, maar met het oog op het milieu wel de minst schadelijke!

Schade aan het gazon herstellen

Een gazon kan door engerlingen en de belagers daarvan behoorlijke schade oplopen. Het kan zijn dat u dit wilt (laten) herstellen. Grasmatten die zijn opengetrokken door foeragerende vogels kunt u het best met grasmatten dicht leggen. Dit geeft direct resultaat. Bovendien kunt u de insecten dan ook definitief uit het gazon verwijderen. De grasmatten kunt u uiteraard via onze website bestellen. Het is ook mogelijk uw gazon te laten vervangen. Onze medewerkers verwijderen eerst vakkundig uw aangetaste gazon. Na het verwijderen van het oude gras leggen zij met verse premium grasmatten uw nieuwe gazon aan.

Bestel graszaad om kale plekken te herstellen en aaltjes om engerlingen te bestrijden!


Graszaad 0,5 kg

€ 15,80    

Graszaad

Graszaad speelgazon 0,5 kg. Voor het bijzaaien en herstellen van kale plekken in het gazon.

Bestel direct
Graszaad 1,0 kg

€ 18,50    

Graszaad

Graszaad speelgazon 1,0 kg. Voor het bijzaaien en herstellen van kale plekken in uw gazon.

Bestel direct
Herstelgazon 1kg

€ 16,90    

Herstelgazon 1kg

Herstelgazon graszaad 1 kg. Geschikt voor het extra snel herstellen van kale plekken in uw gazon.

Bestel direct
Aaltjes tegen engerlingen
Aaltjes

Vanaf € 21,-    

Engerlingen

Voor de bestrijding van hardnekkige engerlingen!

Bestel direct
Klanttevredenheid

Klanten waarderen Gras en Groen met een 9,2

alt tag 3

Grasmatten leggen altijd binnen 21 dagen

alt tag 4

3 maanden garantie bij graszoden leggen

Gras en Groen

Wilt u premium grasmatten laten leggen? Gras en Groen heeft een aanleg service. Vanaf € 5,50 per m² komen wij egaliseren, de ondergrond bemesten en de graszoden leggen.

Lees meer
Gras en Groen

Wilt u zelf grasmatten leggen? Lees dan hier een uitgebreid stappenplan. Met de instructies kunt u zelf aan de slag. De graszoden kunt u online bestellen.

Lees meer
Gras en Groen

Bent u benieuwd naar de kwaliteit van de grasmatten van Gras en Groen Graszoden? U vindt hier uitgebreide informatie over de premium kwaliteit graszoden die wij leggen.

Lees meer

Contactinformatie

Vertel het verder

Vrijblijvend een offerte aanvragen