Voordelen graszoden leggen nazomer

Voordelen graszoden leggen nazomer

Geplaatst door: Thijs v.d. Bersselaar
Productspecialist Gras en Groen Graszoden
Volg Thijs v.d. Bersselaar LinkedIn
Geplaatst op: 08-08-2018
Laatst aangepast op: 20-06-2018

Thijs v.d. Bersselaar

Voor het leggen van graszoden zijn twee perioden in het jaar vrij ideaal. Zowel het vroege voorjaar als de nazomer zijn uitermate geschikt voor het leggen van graszoden. In de tussenliggende periode kan het natuurlijk ook zolang u maar voldoende aandacht besteed aan het sproeien. Het voorkomen van uitdroging is de voornaamste taak direct na aanleg van de graszoden.

Waarom graszoden leggen in de nazomer?

Vanaf eind september tot en met half november loopt de nazomer. Hoewel de dagen aanzienlijk korter worden en ook de gemiddelde temperatuur daalt kan het nog steeds erg mooi weer zijn. Het is zelfs niet ongebruikelijk dat er perioden zijn die u qua weertype aan de zomer laten denken.

Ieder jaar proeven wij weer een behoorlijke twijfel bij klanten of de periode nog wel geschikt is om graszoden te leggen. In dit blog gaan we in op dit onderwerp en licht ik aan u toe waarom u juist in de nazomer graszoden zou moeten leggen!

Voordeel graszoden leggen nazomer

Snelle worteling van de graszoden

Dankzij de zomer is de bodemtemperatuur ruimschoots boven de 5 tot 10 graden. Daardoor zullen de graszoden erg snel wortelen in de grond. Binnen twee weken zullen de graszoden vastgegroeid zijn en een sterk gazon gaan vormen.

Minder sproeien

In tegenstelling tot het late voorjaar en de zomer hoeft er in de nazomer nauwelijks meer gesproeid te worden. De vochtige atmosfeer en herfstbuien zorgen voor voldoende vochtigheid om uitdroging van het gazon te voorkomen. Dit is een groot verschil met de zomer perioden waarin twee uur sproeien per dag echt geen uitzondering is.

Sterk gazon in het voorjaar

Door ervoor te kiezen om in de nazomer de graszoden te laten leggen heeft u een sterk gazon in het voorjaar. De graszoden hebben alle tijd om een goed en sterk wortelstelsel te vormen. In het voorjaar zal uw gazon een aanzienlijk wortelbereik hebben en is daardoor minder afhankelijk van water en is uitstekend in staat om meststoffen op te nemen uit de grond.

Weinig kans op broei

Broei komt met name in de zomer geregeld voor in graszoden. Hoewel het koelsysteem van onze graszoden leverancier dit in de meeste gevallen voorkomt kan er ook in de graszoden van Gras en Groen broei zitten. Als de velden , waaruit de graszoden worden gesneden, erg warm zijn wordt deze hitte opgerold in de graszode. Als deze niet snel genoeg afkoelen gaat het gras hieraan kapot.

Eenvoudig om langdurig van het gazon te blijven

Ondanks dat het nog erg mooi weer kan zijn verblijft u minder in de tuin dan in de zomer. Dat is gunstig voor de gelegde graszoden. Het is namelijk af te raden het gazon te betreden in de eerste twee weken na de aanleg ervan. Ook in de weken erna kunt u het gazon het beste ontzien.

Wanneer einde van het graszoden seizoen?

Het weer laat zich vaak wat lastig voorspellen. Ik durf dan ook geen datum te geven waarop wij stoppen met het leggen van graszoden. In de afgelopen jaren is dit doorgaans in oktober. Het natte weer en de dalende temperaturen zorgen voor ongunstige groeiomstandigheden voor het gras. Wij stoppen met het leggen van gras zodra het niet meer mogelijk is voor de graszoden om binnen twee weken te wortelen.

Wilt u in het voorjaar als eerste aan de beurt zijn voor de aanleg van een nieuw gazon? Dat kan natuurlijk. U kunt nu al uw plek reserveren, zodra wij graszoden gaan leggen bent u dan als eerste aan de beurt. Tot dat moment verwachten wij geen aanbetaling.

Ik hoor graag van u wat wij voor u kunnen betekenen!

Met vriendelijke groet,

Thijs van den Bersselaar

Gras en Groen Graszoden

Lees ook:

Belucht het gazon in de herfst

Belucht het gazon in de herfst

10-10-2018

Beluchten helpt uw gazon door de natte herfst en winter heen. In dit blog uitleg over het hoe en waarom!

Lees verder
Gazononderhoud oktober

Gazononderhoud oktober

01-10-2018

Het gazononderhoud neemt af richting het einde van het jaar, maar ook in oktober is er nog volop gazononderhoud uit te voeren!

Lees verder
Gazonklusdag herfst

Gazonklusdag herfst

26-09-2018

Wilt u een perfect donkergroen gazon? Met de gazon klusdag herfst lukt dit in één dag!

Lees verder
Wanneer kan ik het gazon bijzaaien?

Wanneer kan ik het gazon bijzaaien?

22-08-2018

Heeft u kale plekken in het gazon? Lees hier hoe u te werk gaat bij het bijzaaien van uw gazon!

Lees verder
Gazononderhoud augustus

Gazononderhoud augustus

01-08-2018

In augustus, de laatste zomermaand van het jaar, is er weer het nodige gazononderhoud te verrichten.

Lees verder
Wat is de waterbehoefte van het gazon?

Wat is de waterbehoefte van het gazon?

11-07-2018

Water is voor alle planten in de tuin bittere noodzaak, maar voor het gazon misschien nog wel het meeste van alle planten.

Lees verder
Gazononderhoud juli

Gazononderhoud juli

01-07-2018

Lees in het gazononderhoud voor juli wat uw taken zijn en hoe u met een gerust gevoel op vakantie kunt gaan.

Lees verder
Gazon klusdag zomer

Gazon klusdag zomer

20-06-2018

Wilt u een perfect donkergroen gazon? Met de gazon klusdag zomer lukt dit in één dag!

Lees verder
Gazon onkruid, soorten en bestrijding

Gazon onkruid, soorten en bestrijding

13-06-2018

Op welke wijze kunt u de gazon onkruiden het beste te lijf gaan? Lees het in dit blog!

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Vrijblijvend een offerte aanvragen