Verticuteren

Verticuteren

Geplaatst door: Thijs v.d. Bersselaar
Productspecialist Gras en Groen Graszoden
Volg Thijs v.d. Bersselaar LinkedIn
Geplaatst op: 03-03-2015
Laatst aangepast op: 13-01-2017

Thijs v.d. Bersselaar

Zit er bij u teveel mos in het gras? Weet u dat dit ten koste gaat van de groei van het gras? Dan wordt het de hoogste tijd om dat probleem aan te pakken! Graag adviseren wij u, maar als u het werk wilt uitbesteden, dan zijn wij de juiste partner.

Wanneer verticuteren?

De beste periode om uw gazon te verticuteren is in het voorjaar óf in het najaar. De zomer is beslist niet geschikt, omdat het gazon veel meer moeite heeft om te herstellen vanwege de hogere temperaturen. In de winter zorgen de temperatuur en het tekort aan zonlicht ervoor dat de grasmatten in de winter niet groeit. Daarom valt ook deze periode af om het gazon te verticuteren; het gazon kan zich in die periode niet herstellen.

In de lente en in de herfst maakt het gazon een normale groei door. Het herstelt zich daardoor snel van het verticuteren. Doordat er kans bestaat dat zich in de winter weer opnieuw mos begint te vormen in het gazon, adviseren wij in het voorjaar te verticuteren. Doe dit in maart als er geen kans meer is op vorst.

Wat is verticuteren?

Verticuteren is het verwijderen van de viltlaag en mossen die zijn gaan groeien in uw gazon en extra lucht geven aan het gras. Voor het verticuteren van het gazon kunt u de keuze maken voor twee gereedschappen. Dit kan zijn een verticuteerhark of -machine. Beide hebben eenzelfde werking: bij een verticuteerhark verricht u een handmatige handeling; met een machine wordt dit automatisch gedaan. Zoals bij wel meer werkzaamheden is de mechanische bewerking vooral handig bij grote oppervlakten. Verticuteren met de hand is vermoeiend, maar voor kleinere gazons uitermate geschikt.
Mocht er erg veel mos in uw gazon zitten dan kunt u een mosdoder gebruiken, om te zorgen dat het mos snel afsterft. Een mosdoder kunt u het beste toepassen bij droog weer en u herhaalt de behandeling indien dat nodig is. Aan de kleurverandering kunt u duidelijk zien dat het mos afsterft. Het mos wordt geel en zal daarna bruin kleuren. Tijdens het verticuteren wordt het dode mos verwijderd uit uw gazon

Indien u zelf aan de slag gaat zijn dit de stappen voor een goed resultaat:

Bijzaaien

Na het verticuteren kan het zijn dat er een aantal plekken in het gazon behoorlijk kaal zijn geworden. U kunt kiezen voor doorzaaien van het gazon, om de kale plekken weer dicht te laten groeien.
Methode van gras bijzaaien:

Gazon laten vervangen

Het kan voorkomen dat het gazon der mate is beschadigd door mos dat verticuteren eigenlijk geen zin meer heeft. U kunt er dan wellicht beter voor kiezen om het gazon te laten vervangen. Gras en Groen Graszoden is hierin gespecialiseerd. Onze medewerkers kunnen alle werkzaamheden op één dag uitvoeren. Zij verwijderen allereerst het oude gazon/ mos. Frezen de ondergrond om deze weer lcuhtig te maken. Vervolgens wordt deze verdicht en geëgaliseerd. Nadat de graszoden zijn gelegd ziet uw gazon er weer als nieuw uit. Na 14 dagen is het gazon weer gereed om te betreden! Via het offerte formulier kunt u de prijzen opvragen, na een akkoord kunnen de werkzaamheden binnen 14 dagen worden uitgevoerd.

   

   

   

Lees ook:

Wanneer kan ik het gazon bijzaaien?

Wanneer kan ik het gazon bijzaaien?

22-08-2018

Heeft u kale plekken in het gazon? Lees hier hoe u te werk gaat bij het bijzaaien van uw gazon!

Lees verder
Voordelen graszoden leggen nazomer

Voordelen graszoden leggen nazomer

08-08-2018

Overweegt u graszoden te laten leggen in de nazomer? Dit zijn de voordelen van graszoden leggen in de nazomer!

Lees verder
Gazononderhoud augustus

Gazononderhoud augustus

01-08-2018

In augustus, de laatste zomermaand van het jaar, is er weer het nodige gazononderhoud te verrichten.

Lees verder
Wat is de waterbehoefte van het gazon?

Wat is de waterbehoefte van het gazon?

11-07-2018

Water is voor alle planten in de tuin bittere noodzaak, maar voor het gazon misschien nog wel het meeste van alle planten.

Lees verder
Gazononderhoud juli

Gazononderhoud juli

01-07-2018

Lees in het gazononderhoud voor juli wat uw taken zijn en hoe u met een gerust gevoel op vakantie kunt gaan.

Lees verder
Gazon klusdag zomer

Gazon klusdag zomer

20-06-2018

Wilt u een perfect donkergroen gazon? Met de gazon klusdag zomer lukt dit in één dag!

Lees verder
Gazon onkruid, soorten en bestrijding

Gazon onkruid, soorten en bestrijding

13-06-2018

Op welke wijze kunt u de gazon onkruiden het beste te lijf gaan? Lees het in dit blog!

Lees verder
Gazononderhoud juni

Gazononderhoud juni

01-06-2018

Geniet in juni van het mooie weer maar vergeet uw gazon niet! Lees snel welke taken aan gazononderhoud u in juni heeft!

Lees verder
Engerlingen - Signaleren en bestrijden

Engerlingen - Signaleren en bestrijden

30-05-2018

Eind mei kunt u kevers spotten die indirect uw gazon aantasten. In dit artikel meer info over kevers, engerlingen en de bestrijding ervan.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Vrijblijvend een offerte aanvragen