Onkruid in gazon

Onkruid in gazon

Geplaatst door: Thijs v.d. Bersselaar
Productspecialist Gras en Groen Graszoden
Volg Thijs v.d. Bersselaar LinkedIn
Geplaatst op: 22-04-2015
Laatst aangepast op: 13-01-2017

Thijs v.d. Bersselaar

Wat een tegenvaller! Dacht u een mooi strak en egaal gazon te hebben; groeit er onkruid tussen het gras! Geen probleem wij gaan u advies geven. Het is belangrijk om te weten wat de oorzaak is en hoe het onkruid bestreden moet worden. En tot slot een aantal tips om te voorkomen dat het onkruid terug komt in uw gazon.

Oorzaak

Op verschillende manieren kan onkruid in uw gazon gaan groeien:

Ondanks het feit dat u regelmatig het gras maait krijgen ze toch de kans om te groeien. Overigens komen de meeste onkruiden uit de directe omgeving van het gazon. Borders rondom het gazon dienen goed schoongehouden en afgeschermd te blijven van het gazon. Uw eigen tuinplanten zaaien en wortelen vanuit de border in het gazon, dit kan er ook voor zorgen dat uw gazon ontsierd wordt.

Bestrijding

Als u graag een volledig onkruidvrij gazon wilt hebben, dan dient u elk plantje, dat geen gras is; oftewel onkruid te verwijderen. Het mag namelijk géén kans krijgen zich voort te planten. Het kan gebeuren dat uw gazon dermate vol is gaan zitten met onkruiden, dat u er niet aan ontkomt om een herbicide te gaan gebruiken. Er zijn selectieve verdelgingsmiddelen te koop die de planten doden maar het gras sparen. De beste verdelgingsmiddelen zijn systemisch. De betekent, dat het gif wordt opgenomen door de plant en getransporteerd wordt naar de wortels. Daar doet het gif zijn vernietigende werk. Het onkruid gaat op deze manier volledig dood.

In het voorjaar of zomer kunt u het beste herbiciden gebruiken. Kort na of tegelijk met het bemesten van de grasmatten. Zo slaat u twee vliegen in één klap:

  1. Het onkruid krimpt in elkaar; sterft af
  2. Het gras gaat explosief groeien; het onkruid wordt direct verdrongen door het gras

Voorkomen

Om de groei van onkruid zoveel mogelijk te beperken, moet u er vroeg bij zijn. Zodra u jonge onkruidplantjes ziet verschijnen, verwijder ze dan direct. Wied in het voorjaar de border altijd goed door, dat scheelt veel werk in de zomer. Voor de winter begint, kunt u nogmaals de hele tuin wieden, want veel onkruid komt makkelijk de winter door.

We maken onderscheid in eenjarig onkruid en vast onkruid, die beiden op een andere manier bestreden moeten worden.

  1. Eenjarig onkruid verspreidt zich in uw gazon of tuin door middel van zaad. Het is gemakkelijk te bestrijden met de hand of met behulp van een schoffel. U moet hier wel op tijd mee beginnen, want zodra er meer zaad op de grond valt, heb je nog meer plantjes te verwijderen. Verwijderd onkruid niet op de composthoop gooien, want dan verspreidt het onkruid zich alsnog
  2. Vast onkruid breidt zich meestal uit via de wortels. Om dit onkruid te bestrijden moet u de plant met alle wortels verwijderen. Werk grondig en nauwkeurig, want ook kleine, afgebroken stukjes wortel kunnen weer uitlopen. Er zijn hardnekkige onkruiden en om die te verwijderen is een lastige klus.

Zorg er ook voor dat de paden en uw terras onkruid vrij zijn. Ook die onkruiden vormen zaden en kunnen in uw gazon terecht komen.

Bodembedekkers in de border van uw tuin kunnen voorkomen dat er kale plekken zijn in uw border waar gemakkelijk onkruid kan gaan groeien.

Zowel bij het zaaien als bij het leggen van grasmatten is het belangrijk dat u probeert een onkruidvrije start van het gazon te realiseren. Bij het leggen van grasmatten is dat eenvoudiger dan bij het zaaien. Een onkruidvrije start begint met het verdelgen van het gazon en onkruid. Door de onkruiden te verdelgen voordat u deze verwijdert, voorkomt u dat de planten vanuit de wortel opnieuw beginnen uit te lopen.

Voor het onkruidvrij aanleggen van een gazon kunt u contact opnemen met Gras en Groen Graszoden. Via het offerteformulier kunt u de aanvraag indienen. Wij zullen dan binnen 24 uur contact met u opnemen over de uit te voeren werkzaamheden. U kunt al binnen 14 dagen verlost zijn van het door onkruid overwoekerde gazon!

Compo onkruid

€ 28,-    

Compo floranid

Compo floranid onkruid 3 kg. Voor het effectief bestrijden van gazononkruid en het bemesten van uw gazon.

Bestel direct

   

Mierenbuffet

€ 9,95    

Mieren lokdozen1

Ecostyle Loxiran mierenbuffet 2st. Snel en doeltreffend van de overlast van mieren af.

Bestel direct

Lees ook:

Kale plekken bijzaaien en herstellen

Kale plekken bijzaaien en herstellen

20-04-2018

Zitten er kale plekken in uw gazon? In dit blog geef ik u uitleg hoe u dit kunt herstellen.

Lees verder
Gras opvangen of mulch maaien?

Gras opvangen of mulch maaien?

13-04-2018

Kunt u het gemaaide gras het beste opvangen of mag u mulch maaien? Lees snel verder voor het antwoord!

Lees verder
Waar komen de graszoden vandaan?

Waar komen de graszoden vandaan?

03-04-2018

In dit blog geven wij u tekst en uitleg over onze graszoden en waar ze vandaan komen.

Lees verder
Start graszodenseizoen 2018

Start graszodenseizoen 2018

19-03-2018

Wanneer kunnen er weer grasmatten gelegd worden in de tuin? In dit nieuwsartikel krijgt u meer duidelijkheid over de start van het graszodenseizoen.

Lees verder
Gazononderhoud maart

Gazononderhoud maart

01-03-2018

In de tweede week van maart, komt het voorjaar toch echt op gang. De hoogste tijd dus voor de instructies voor het gazononderhoud in maart!

Lees verder
Gazononderhoud september 2017

Gazononderhoud september 2017

01-09-2017

September is een echte overgangsmaand, het najaar zit eraan te komen! Wat voor gevolgen heeft dit voor het onderhoud van het gazon in de maand september?

Lees verder
Gazononderhoud augustus 2017

Gazononderhoud augustus 2017

01-08-2017

De laatste zomermaand van dit jaar brengt weer het nodige gazononderhoud met zich mee. Met name voor de vakantiegangers zal er wat werk te verrichten zijn.

Lees verder
Gazon onkruid

Gazon onkruid

31-07-2017

Een egaal en donker groen gazon is een sieraad voor de tuin. Onkruiden kunnen deze fraaie aanblik aardig verstoren.

Lees verder
Gazononderhoud mei 2017

Gazononderhoud mei 2017

01-05-2017

Wat heeft u aan gazononderhoud in mei? Deze maand is het ijsheiligen, normaal gezien is er vanaf dat moment geen nachtvorst meer. Het gras raakt in deze periode van het jaar.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Vrijblijvend een offerte aanvragen