Onkruid in gazon

Onkruid in gazon

Geplaatst door: Thijs v.d. Bersselaar
Productspecialist Gras en Groen Graszoden
Volg Thijs v.d. Bersselaar LinkedIn
Geplaatst op: 22-04-2015
Laatst aangepast op: 13-01-2017

Thijs v.d. Bersselaar

Wat een tegenvaller! Dacht u een mooi strak en egaal gazon te hebben; groeit er onkruid tussen het gras! Geen probleem wij gaan u advies geven. Het is belangrijk om te weten wat de oorzaak is en hoe het onkruid bestreden moet worden. En tot slot een aantal tips om te voorkomen dat het onkruid terug komt in uw gazon.

Oorzaak

Op verschillende manieren kan onkruid in uw gazon gaan groeien:

Ondanks het feit dat u regelmatig het gras maait krijgen ze toch de kans om te groeien. Overigens komen de meeste onkruiden uit de directe omgeving van het gazon. Borders rondom het gazon dienen goed schoongehouden en afgeschermd te blijven van het gazon. Uw eigen tuinplanten zaaien en wortelen vanuit de border in het gazon, dit kan er ook voor zorgen dat uw gazon ontsierd wordt.

Bestrijding

Als u graag een volledig onkruidvrij gazon wilt hebben, dan dient u elk plantje, dat geen gras is; oftewel onkruid te verwijderen. Het mag namelijk géén kans krijgen zich voort te planten. Het kan gebeuren dat uw gazon dermate vol is gaan zitten met onkruiden, dat u er niet aan ontkomt om een herbicide te gaan gebruiken. Er zijn selectieve verdelgingsmiddelen te koop die de planten doden maar het gras sparen. De beste verdelgingsmiddelen zijn systemisch. De betekent, dat het gif wordt opgenomen door de plant en getransporteerd wordt naar de wortels. Daar doet het gif zijn vernietigende werk. Het onkruid gaat op deze manier volledig dood.

In het voorjaar of zomer kunt u het beste herbiciden gebruiken. Kort na of tegelijk met het bemesten van de grasmatten. Zo slaat u twee vliegen in één klap:

  1. Het onkruid krimpt in elkaar; sterft af
  2. Het gras gaat explosief groeien; het onkruid wordt direct verdrongen door het gras

Voorkomen

Om de groei van onkruid zoveel mogelijk te beperken, moet u er vroeg bij zijn. Zodra u jonge onkruidplantjes ziet verschijnen, verwijder ze dan direct. Wied in het voorjaar de border altijd goed door, dat scheelt veel werk in de zomer. Voor de winter begint, kunt u nogmaals de hele tuin wieden, want veel onkruid komt makkelijk de winter door.

We maken onderscheid in eenjarig onkruid en vast onkruid, die beiden op een andere manier bestreden moeten worden.

  1. Eenjarig onkruid verspreidt zich in uw gazon of tuin door middel van zaad. Het is gemakkelijk te bestrijden met de hand of met behulp van een schoffel. U moet hier wel op tijd mee beginnen, want zodra er meer zaad op de grond valt, heb je nog meer plantjes te verwijderen. Verwijderd onkruid niet op de composthoop gooien, want dan verspreidt het onkruid zich alsnog
  2. Vast onkruid breidt zich meestal uit via de wortels. Om dit onkruid te bestrijden moet u de plant met alle wortels verwijderen. Werk grondig en nauwkeurig, want ook kleine, afgebroken stukjes wortel kunnen weer uitlopen. Er zijn hardnekkige onkruiden en om die te verwijderen is een lastige klus.

Zorg er ook voor dat de paden en uw terras onkruid vrij zijn. Ook die onkruiden vormen zaden en kunnen in uw gazon terecht komen.

Bodembedekkers in de border van uw tuin kunnen voorkomen dat er kale plekken zijn in uw border waar gemakkelijk onkruid kan gaan groeien.

Zowel bij het zaaien als bij het leggen van grasmatten is het belangrijk dat u probeert een onkruidvrije start van het gazon te realiseren. Bij het leggen van grasmatten is dat eenvoudiger dan bij het zaaien. Een onkruidvrije start begint met het verdelgen van het gazon en onkruid. Door de onkruiden te verdelgen voordat u deze verwijdert, voorkomt u dat de planten vanuit de wortel opnieuw beginnen uit te lopen.

Voor het onkruidvrij aanleggen van een gazon kunt u contact opnemen met Gras en Groen Graszoden. Via het offerteformulier kunt u de aanvraag indienen. Wij zullen dan binnen 24 uur contact met u opnemen over de uit te voeren werkzaamheden. U kunt al binnen 14 dagen verlost zijn van het door onkruid overwoekerde gazon!

Compo onkruid

€ 28,-    

Compo floranid

Compo floranid onkruid 3 kg. Voor het effectief bestrijden van gazononkruid en het bemesten van uw gazon.

Bestel direct

   

Mierenbuffet

€ 9,95    

Mieren lokdozen1

Ecostyle Loxiran mierenbuffet 2st. Snel en doeltreffend van de overlast van mieren af.

Bestel direct

Lees ook:

Wanneer kan ik het gazon bijzaaien?

Wanneer kan ik het gazon bijzaaien?

22-08-2018

Heeft u kale plekken in het gazon? Lees hier hoe u te werk gaat bij het bijzaaien van uw gazon!

Lees verder
Voordelen graszoden leggen nazomer

Voordelen graszoden leggen nazomer

08-08-2018

Overweegt u graszoden te laten leggen in de nazomer? Dit zijn de voordelen van graszoden leggen in de nazomer!

Lees verder
Gazononderhoud augustus

Gazononderhoud augustus

01-08-2018

In augustus, de laatste zomermaand van het jaar, is er weer het nodige gazononderhoud te verrichten.

Lees verder
Wat is de waterbehoefte van het gazon?

Wat is de waterbehoefte van het gazon?

11-07-2018

Water is voor alle planten in de tuin bittere noodzaak, maar voor het gazon misschien nog wel het meeste van alle planten.

Lees verder
Gazononderhoud juli

Gazononderhoud juli

01-07-2018

Lees in het gazononderhoud voor juli wat uw taken zijn en hoe u met een gerust gevoel op vakantie kunt gaan.

Lees verder
Gazon klusdag zomer

Gazon klusdag zomer

20-06-2018

Wilt u een perfect donkergroen gazon? Met de gazon klusdag zomer lukt dit in één dag!

Lees verder
Gazon onkruid, soorten en bestrijding

Gazon onkruid, soorten en bestrijding

13-06-2018

Op welke wijze kunt u de gazon onkruiden het beste te lijf gaan? Lees het in dit blog!

Lees verder
Gazononderhoud juni

Gazononderhoud juni

01-06-2018

Geniet in juni van het mooie weer maar vergeet uw gazon niet! Lees snel welke taken aan gazononderhoud u in juni heeft!

Lees verder
Engerlingen - Signaleren en bestrijden

Engerlingen - Signaleren en bestrijden

30-05-2018

Eind mei kunt u kevers spotten die indirect uw gazon aantasten. In dit artikel meer info over kevers, engerlingen en de bestrijding ervan.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Vrijblijvend een offerte aanvragen