Nieuws Graszaad

Nieuws Graszaad

Geplaatst door: Thijs v.d. Bersselaar
Productspecialist Gras en Groen Graszoden
Volg Thijs v.d. Bersselaar LinkedIn
Geplaatst op: 18-02-2015
Laatst aangepast op: 29-01-2016

Thijs v.d. Bersselaar

U wilt een gazon gaan inzaaien of bijzaaien. Daarom wilt u weten waar u op moet letten. Welk graszaad is geschikt en hoe te bewaren? Wanneer is de beste zaaitijd? En voor alle zekertijd de voor- en nadelen van inzaaien van een gazon voor u nog eens op een rijtje.

Hoelang en hoe kunt u graszaad het beste bewaren?

Graszaad bewaren is een prima idee. U kunt het later gebruiken voor het repareren van kale plekken of oplossen van problemen aan uw gazon. Graszaad kunt u het best op een donkere, koele maar droge plek bewaren. U krijgt 2 jaar garantie op ongeopende graszaadverpakkingen. Daarna verloopt de garantie. Het is goed mogelijk dat de zaden nog steeds voldoende kiemkracht hebben. Graszaden kunt u na het openen van een verpakking tenminste 1 jaar bewaren, daarna neemt wel de kiemkracht af. Toch is het verstandig om na het verlopen van de garantie nieuw graszaad te kopen. Deze investering is doorgaans niet al te groot. Wilt u weten of uw graszaad, dat al langere tijd bewaard is, nog ontkiemt? Maak dan twee velletjes keukenpapier vochtig en plaats het met graszaad ertussen op een schoteltje in de vensterbank. Als er na twee tot drie weken geen graszaad begint te ontkiemen, dan heeft uw graszaad geen kiemkracht meer!

Welke grassen zijn geschikt voor een gazon?

Er zijn slechts een beperkt aantal grassoorten geschikt voor een gazon vanwege de eisen die aan een gazon gesteld worden:

Door deze eisen, in combinatie met ons klimaat, vallen enorm veel grassoorten af. Grassoorten die wel geschikt zijn, worden altijd als zaaimengsel gebruikt. Een gazon bestaat altijd uit minimaal drie of vier soorten gras. De beste eigenschappen van de grassoorten worden zo met elkaar gecombineerd. Zo groeit een gazon altijd mooi dicht, blijft het bij droogte lang groen en zal het ook in de winter bestand zijn tegen de weersomstandigheden.

Wanneer zaaien?

Het kan in principe op elk moment van het jaar. Zaden die niet direct de ideale groeiomstandigheden hebben, wachten met kiemen tot deze wel ontstaan. Het risico is wel dat graszaden weggepikt worden door vogels. Het beste is om graszaad te zaaien onder de juiste groeiomstandigheden. Het graszaad zal dan direct gaan ontkiemen. Het graszaad heeft een minimale temperatuur nodig van 10˚C om te ontkiemen en de bodem  dient voldoende vochtig te zijn. Het graszaad ontkiemt daardoor en leeft de eerste twee weken op de kiem (het graszaad zelf). Na deze twee weken gaat het graszaad wortelen en komt het vast te liggen in het gazon.

Er zijn twee perioden in het jaar die uitermate geschikt zijn voor het zaaien van gras. Zowel in het voorjaar of het vroege najaar heeft de bodem de juiste temperatuur om te ontkiemen. Bovendien valt er dan meestal voldoende neerslag, zodat de bodem goed vochtig blijft en het gras snel zal groeien.

Voordelen graszaaien t.o.v. graszoden leggen

Nadelen graszaaien t.o.v. graszoden leggen

Graszaad 0,5 kg

€ 15,80    

Graszaad

Graszaad speelgazon 0,5 kg. Voor het bijzaaien en herstellen van kale plekken in het gazon.

Bestel direct
Graszaad 1,0 kg

€ 18,50    

Graszaad

Graszaad speelgazon 1,0 kg. Voor het bijzaaien en herstellen van kale plekken in uw gazon.

Bestel direct
Herstelgazon 1kg

€ 16,90    

Herstelgazon 1kg

Herstelgazon graszaad 1 kg. Geschikt voor het extra snel herstellen van kale plekken in uw gazon.

Bestel direct

Lees ook:

Kale plekken bijzaaien en herstellen

Kale plekken bijzaaien en herstellen

20-04-2018

Zitten er kale plekken in uw gazon? In dit blog geef ik u uitleg hoe u dit kunt herstellen.

Lees verder
Gras opvangen of mulch maaien?

Gras opvangen of mulch maaien?

13-04-2018

Kunt u het gemaaide gras het beste opvangen of mag u mulch maaien? Lees snel verder voor het antwoord!

Lees verder
Waar komen de graszoden vandaan?

Waar komen de graszoden vandaan?

03-04-2018

In dit blog geven wij u tekst en uitleg over onze graszoden en waar ze vandaan komen.

Lees verder
Start graszodenseizoen 2018

Start graszodenseizoen 2018

19-03-2018

Wanneer kunnen er weer grasmatten gelegd worden in de tuin? In dit nieuwsartikel krijgt u meer duidelijkheid over de start van het graszodenseizoen.

Lees verder
Gazononderhoud maart

Gazononderhoud maart

01-03-2018

In de tweede week van maart, komt het voorjaar toch echt op gang. De hoogste tijd dus voor de instructies voor het gazononderhoud in maart!

Lees verder
Gazononderhoud september 2017

Gazononderhoud september 2017

01-09-2017

September is een echte overgangsmaand, het najaar zit eraan te komen! Wat voor gevolgen heeft dit voor het onderhoud van het gazon in de maand september?

Lees verder
Gazononderhoud augustus 2017

Gazononderhoud augustus 2017

01-08-2017

De laatste zomermaand van dit jaar brengt weer het nodige gazononderhoud met zich mee. Met name voor de vakantiegangers zal er wat werk te verrichten zijn.

Lees verder
Gazon onkruid

Gazon onkruid

31-07-2017

Een egaal en donker groen gazon is een sieraad voor de tuin. Onkruiden kunnen deze fraaie aanblik aardig verstoren.

Lees verder
Gazononderhoud mei 2017

Gazononderhoud mei 2017

01-05-2017

Wat heeft u aan gazononderhoud in mei? Deze maand is het ijsheiligen, normaal gezien is er vanaf dat moment geen nachtvorst meer. Het gras raakt in deze periode van het jaar.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Vrijblijvend een offerte aanvragen