Gazononderhoud september 2017

Gazononderhoud september 2017

Geplaatst door: Thijs v.d. Bersselaar
Productspecialist Gras en Groen Graszoden
Volg Thijs v.d. Bersselaar LinkedIn
Geplaatst op: 01-09-2017

Thijs v.d. Bersselaar

September is een echte overgangsmaand. Met een beetje geluk krijgen we een prachtige nazomer, maar helaas kan de zomer ook tot een abrupt einde komen. Wat voor gevolgen heeft dit voor het onderhoud van het gazon in de maand september?

Laat het gazon sterk de winter in gaan.

Juist in de winter ga je veel profijt hebben van de goede zorgen die je voor het gazon het gehad. Een sterk en goed onderhouden gazon is uitstekend om de nattigheid en een gebrek aan zonlicht het hoofd te bieden. Om die reden is het belangrijk ook in september onderhoudstaken uit te voeren.

September, ideaal om graszoden te leggen

In de maand september zijn de weersomstandigheden vaak ideaal om een gazon (opnieuw) aan te leggen. Het sproeien na aanleg is ontzettend beperkt en ze wortelen in een hoog tempo. Meer daarover op de pagina graszoden laten leggen!

Belucht het gazon in september

Dat we te maken krijgen met vochtiger weer is overduidelijk merkbaar. Het dauw op het gras en de beslagen ruiten van de auto, beide duidelijke indicatoren dat we de herfst in gaan. De herfst kan perioden met grote hoeveelheden neerslag met zich mee brengen. Om dit te verwerken is een goede drainage van het gazon belangrijk.

In de zomer is er waarschijnlijk veelvuldig gebruik gemaakt van het gazon. Door betreding kan er een vaste toplaag in het gazon ontstaan waardoor regenwater erg slecht wegzakt in de grond. Door het gazon te beluchten wordt de verticale drainage van het gazon verbeterd. Lees op de pagina gazon beluchten op welke wijze u dit het beste kunt doen.

Geef de laatste bemesting aan het gazon

Heeft u het gazon al de laatste bemesting van het seizoen gegeven? Als je dit nog niet hebt gedaan kan dit ook nog in de maand september. De voedingsstoffen zullen het gazon echt kracht geven voor de aankomende periode. Houdt je bij het bemesten van het gazon wel aan het bemestingsadvies van 0,5 kg organische gazonmest per 10 m². Het overschot aan meststoffen trekt allerlei schimmels aan die ook schadelijk kunnen zijn voor het gazon.

Gras maaien

Nu het gras langer vochtig blijft verandert er mogelijk één en ander voor het maaien van het gazon. Allereerst is het af te raden het gazon te maaien als het vochtig is. De vochtdruppels leiden tot het samenplakken van het gras maaisel. Als dit in het gazon valt zal dit het gras verstikken en leiden tot kale plekken.

Ten Tweede is het vanaf heden is het niet meer aan te bevelen het gras te mulchen. Het maaisel verteerd door het hoge vochtgehalte erg slecht. Het vormt een viltlaag in het gazon waardoor het eveneens een verstikkende werking heeft voor het gazon.

Als laatste het advies regelmatig te blijven maaien. Er zijn waarschijnlijk meer dan voldoende momenten te vinden deze maand waarop je moeiteloos het gazon kunt maaien. Blijf dit doen zolang het kan. Het maaien van het gras blijft de plant stimuleren nieuwe uitlopers te maken, terwijl niet maaien juist leidt tot het tegenovergestelde leidt.

Emelten bestrijden in september

Emelten zijn grasetende insecten. Zij eten overdag aan wortels van het gras; bij vochtig weer komen ze ‘s nachts ook bovengronds aan het gras eten. Dankzij de vraatzucht van de larven ontstaat er primaire schade aan het gazon. Met name in warme en droge perioden komt de schade van de insecten aan het licht doordat het gazon zichzelf niet kan herstellen.

Emelten staan bij veel verschillende soorten vogels op het menu. Dit is natuurlijk fijn om de larven tegen te gaan, maar minder fijn wanneer dit in uw tuin gebeurt. Door het plukken aan het gras en het opentrekken van de grasmat ontstaan secundaire schade. Ik heb diverse gazons gezien die eruit zagen als een waar slagveld.

De emelten bestrijden is eigenlijk tamelijk eenvoudig. Je bestelt de natuurlijke vijand van de emelt en laat deze los in je tuin. Lees hier meer informatie over emelten bestrijden.

Kale plekken herstellen

Door middel van graszoden leggen kunnen kale plekken herstelt worden. Hetzelfde resultaat is te behalen door het gazon bij te zaaien. De grote kans op neerslag en lagere temperaturen zijn ideaal om kale plekken te herstellen.

Let wel op dat er met hetzelfde zaadmengsel wordt gewerkt. Verschillende soorten zaden toepassen in hetzelfde gazon kan leiden tot kleurverschillen. Bij Gras en Groen hebben wij graszaad op voorraad zodat u met hetzelfde zaadmengsel als in uw graszoden kunt bijzaaien.

Lees ook:

Kale plekken bijzaaien en herstellen

Kale plekken bijzaaien en herstellen

20-04-2018

Zitten er kale plekken in uw gazon? In dit blog geef ik u uitleg hoe u dit kunt herstellen.

Lees verder
Gras opvangen of mulch maaien?

Gras opvangen of mulch maaien?

13-04-2018

Kunt u het gemaaide gras het beste opvangen of mag u mulch maaien? Lees snel verder voor het antwoord!

Lees verder
Waar komen de graszoden vandaan?

Waar komen de graszoden vandaan?

03-04-2018

In dit blog geven wij u tekst en uitleg over onze graszoden en waar ze vandaan komen.

Lees verder
Start graszodenseizoen 2018

Start graszodenseizoen 2018

19-03-2018

Wanneer kunnen er weer grasmatten gelegd worden in de tuin? In dit nieuwsartikel krijgt u meer duidelijkheid over de start van het graszodenseizoen.

Lees verder
Gazononderhoud maart

Gazononderhoud maart

01-03-2018

In de tweede week van maart, komt het voorjaar toch echt op gang. De hoogste tijd dus voor de instructies voor het gazononderhoud in maart!

Lees verder
Gazononderhoud augustus 2017

Gazononderhoud augustus 2017

01-08-2017

De laatste zomermaand van dit jaar brengt weer het nodige gazononderhoud met zich mee. Met name voor de vakantiegangers zal er wat werk te verrichten zijn.

Lees verder
Gazon onkruid

Gazon onkruid

31-07-2017

Een egaal en donker groen gazon is een sieraad voor de tuin. Onkruiden kunnen deze fraaie aanblik aardig verstoren.

Lees verder
Gazononderhoud mei 2017

Gazononderhoud mei 2017

01-05-2017

Wat heeft u aan gazononderhoud in mei? Deze maand is het ijsheiligen, normaal gezien is er vanaf dat moment geen nachtvorst meer. Het gras raakt in deze periode van het jaar.

Lees verder
Gazononderhoud april 2017

Gazononderhoud april 2017

01-04-2017

Wat heeft u aan gazononderhoud in april? Nu het buiten echt voorjaar is en het gras is begonnen aan het groeiseizoen liggen er verschillende onderhoudstaken voor u in het verschiet.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Vrijblijvend een offerte aanvragen