Gazononderhoud september 2017

Gazononderhoud september 2017

Geplaatst door: Thijs v.d. Bersselaar
Productspecialist Gras en Groen Graszoden
Volg Thijs v.d. Bersselaar LinkedIn
Geplaatst op: 01-09-2017

Thijs v.d. Bersselaar

September is een echte overgangsmaand. Met een beetje geluk krijgen we een prachtige nazomer, maar helaas kan de zomer ook tot een abrupt einde komen. Wat voor gevolgen heeft dit voor het onderhoud van het gazon in de maand september?

Laat het gazon sterk de winter in gaan.

Juist in de winter ga je veel profijt hebben van de goede zorgen die je voor het gazon het gehad. Een sterk en goed onderhouden gazon is uitstekend om de nattigheid en een gebrek aan zonlicht het hoofd te bieden. Om die reden is het belangrijk ook in september onderhoudstaken uit te voeren.

September, ideaal om graszoden te leggen

In de maand september zijn de weersomstandigheden vaak ideaal om een gazon (opnieuw) aan te leggen. Het sproeien na aanleg is ontzettend beperkt en ze wortelen in een hoog tempo. Meer daarover op de pagina graszoden laten leggen!

Belucht het gazon in september

Dat we te maken krijgen met vochtiger weer is overduidelijk merkbaar. Het dauw op het gras en de beslagen ruiten van de auto, beide duidelijke indicatoren dat we de herfst in gaan. De herfst kan perioden met grote hoeveelheden neerslag met zich mee brengen. Om dit te verwerken is een goede drainage van het gazon belangrijk.

In de zomer is er waarschijnlijk veelvuldig gebruik gemaakt van het gazon. Door betreding kan er een vaste toplaag in het gazon ontstaan waardoor regenwater erg slecht wegzakt in de grond. Door het gazon te beluchten wordt de verticale drainage van het gazon verbeterd. Lees op de pagina gazon beluchten op welke wijze u dit het beste kunt doen.

Geef de laatste bemesting aan het gazon

Heeft u het gazon al de laatste bemesting van het seizoen gegeven? Als je dit nog niet hebt gedaan kan dit ook nog in de maand september. De voedingsstoffen zullen het gazon echt kracht geven voor de aankomende periode. Houdt je bij het bemesten van het gazon wel aan het bemestingsadvies van 0,5 kg organische gazonmest per 10 m². Het overschot aan meststoffen trekt allerlei schimmels aan die ook schadelijk kunnen zijn voor het gazon.

Gras maaien

Nu het gras langer vochtig blijft verandert er mogelijk één en ander voor het maaien van het gazon. Allereerst is het af te raden het gazon te maaien als het vochtig is. De vochtdruppels leiden tot het samenplakken van het gras maaisel. Als dit in het gazon valt zal dit het gras verstikken en leiden tot kale plekken.

Ten Tweede is het vanaf heden is het niet meer aan te bevelen het gras te mulchen. Het maaisel verteerd door het hoge vochtgehalte erg slecht. Het vormt een viltlaag in het gazon waardoor het eveneens een verstikkende werking heeft voor het gazon.

Als laatste het advies regelmatig te blijven maaien. Er zijn waarschijnlijk meer dan voldoende momenten te vinden deze maand waarop je moeiteloos het gazon kunt maaien. Blijf dit doen zolang het kan. Het maaien van het gras blijft de plant stimuleren nieuwe uitlopers te maken, terwijl niet maaien juist leidt tot het tegenovergestelde leidt.

Emelten bestrijden in september

Emelten zijn grasetende insecten. Zij eten overdag aan wortels van het gras; bij vochtig weer komen ze ‘s nachts ook bovengronds aan het gras eten. Dankzij de vraatzucht van de larven ontstaat er primaire schade aan het gazon. Met name in warme en droge perioden komt de schade van de insecten aan het licht doordat het gazon zichzelf niet kan herstellen.

Emelten staan bij veel verschillende soorten vogels op het menu. Dit is natuurlijk fijn om de larven tegen te gaan, maar minder fijn wanneer dit in uw tuin gebeurt. Door het plukken aan het gras en het opentrekken van de grasmat ontstaan secundaire schade. Ik heb diverse gazons gezien die eruit zagen als een waar slagveld.

De emelten bestrijden is eigenlijk tamelijk eenvoudig. Je bestelt de natuurlijke vijand van de emelt en laat deze los in je tuin. Lees hier meer informatie over emelten bestrijden.

Kale plekken herstellen

Door middel van graszoden leggen kunnen kale plekken herstelt worden. Hetzelfde resultaat is te behalen door het gazon bij te zaaien. De grote kans op neerslag en lagere temperaturen zijn ideaal om kale plekken te herstellen.

Let wel op dat er met hetzelfde zaadmengsel wordt gewerkt. Verschillende soorten zaden toepassen in hetzelfde gazon kan leiden tot kleurverschillen. Bij Gras en Groen hebben wij graszaad op voorraad zodat u met hetzelfde zaadmengsel als in uw graszoden kunt bijzaaien.

Lees ook:

Belucht het gazon in de herfst

Belucht het gazon in de herfst

10-10-2018

Beluchten helpt uw gazon door de natte herfst en winter heen. In dit blog uitleg over het hoe en waarom!

Lees verder
Gazononderhoud oktober

Gazononderhoud oktober

01-10-2018

Het gazononderhoud neemt af richting het einde van het jaar, maar ook in oktober is er nog volop gazononderhoud uit te voeren!

Lees verder
Gazonklusdag herfst

Gazonklusdag herfst

26-09-2018

Wilt u een perfect donkergroen gazon? Met de gazon klusdag herfst lukt dit in één dag!

Lees verder
Wanneer kan ik het gazon bijzaaien?

Wanneer kan ik het gazon bijzaaien?

22-08-2018

Heeft u kale plekken in het gazon? Lees hier hoe u te werk gaat bij het bijzaaien van uw gazon!

Lees verder
Voordelen graszoden leggen nazomer

Voordelen graszoden leggen nazomer

08-08-2018

Overweegt u graszoden te laten leggen in de nazomer? Dit zijn de voordelen van graszoden leggen in de nazomer!

Lees verder
Gazononderhoud augustus

Gazononderhoud augustus

01-08-2018

In augustus, de laatste zomermaand van het jaar, is er weer het nodige gazononderhoud te verrichten.

Lees verder
Wat is de waterbehoefte van het gazon?

Wat is de waterbehoefte van het gazon?

11-07-2018

Water is voor alle planten in de tuin bittere noodzaak, maar voor het gazon misschien nog wel het meeste van alle planten.

Lees verder
Gazononderhoud juli

Gazononderhoud juli

01-07-2018

Lees in het gazononderhoud voor juli wat uw taken zijn en hoe u met een gerust gevoel op vakantie kunt gaan.

Lees verder
Gazon klusdag zomer

Gazon klusdag zomer

20-06-2018

Wilt u een perfect donkergroen gazon? Met de gazon klusdag zomer lukt dit in één dag!

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Vrijblijvend een offerte aanvragen