Gazononderhoud juli

Gazononderhoud juli

Geplaatst door: Thijs v.d. Bersselaar
Productspecialist Gras en Groen Graszoden
Volg Thijs v.d. Bersselaar LinkedIn
Geplaatst op: 01-07-2018
Laatst aangepast op: 20-06-2018

Thijs v.d. Bersselaar

Heerlijk die zomermaand juli. Maar u moet wel enkele zaken goed regelen om te zorgen dat uw gazon in goede conditie blijft! Droogte en hoge temperaturen kunnen de conditie van uw gazon snel laten verslechteren. En ook de vakanties die er ongetwijfeld aan zitten te komen stellen u mogelijk voor een uitdaging. Lees in het gazononderhoud voor juli wat uw taken zijn en hoe u met een gerust gevoel op vakantie kunt gaan. Laat de zomer maar komen!

Gazononderhoud in juli

De grootste uitdaging aangaande het gazononderhoud zit in juli in het sproeien. Zeker bij tropische temperaturen zijn er behoorlijke hoeveelheden water nodig om uitdroging van het gazon te voorkomen.

Daarnaast behandelen we een stukje onkruid en ongediertebestrijding. Met alle zaden van onkruiden in de lucht is er een grote kans dat de onkruiden zich in de zomermaanden nestelen in uw gazon. Hetzelfde geldt voor grasetende insecten. Deze groeien explosief in de zomermaanden en kunnen behoorlijke schade toebrengen wanneer deze niet tijdig worden bestreden.

Als laatste besteden we nog een keertje aandacht aan het maaien van het gras. Wat zijn de do and don’ts als het gaat om maaien bij warm weer.

Gazononderhoud in juli: sproeien

Vanwege ons klimaat krijgt uw gazon het grootste deel van het jaar voldoende regenwater en kan hierdoor prima in de eigen vochtbehoefte voorzien. In de zomer kunnen we te maken hebben met perioden van droogte en extreme hitte. Op die momenten zult u het gazon moeten sproeien. In onderstaand schema kunt u zien hoelang u dient te sproeien. Het is verstandig om een aantal keren een behoorlijke hoeveelheid water te geven in plaats van heel vaak een klein beetje. Uw graszoden dan namelijk oppervlakkig wortelen en blijft dan afhankelijk van uw sproeibeurt.

Temperatuur Zandgrond Kleigrond Frequentie
21 - 25 graden 60 minuten 30 minuten 2-3 maal per week
26 - 30 graden 120 minuten 80 minuten 2-3 maal per week
31 - 35 graden 180 minuten 120 minuten Elke dag

 

Het is absoluut af te raden om overdag te sproeien om de volgende twee redenen:

U kunt beter in de ochtend of het allerbeste in de avond de sproeiers aanzetten. Het gazon kan dan de hele avond en nacht het water opnemen. Hebt u een hekel aan alle werkzaamheden die horen bij het sproeien zoals: de slangen uit rollen, de sproeiers verzetten, de kraan open en dicht te draaien en tenslotte de slangen weer op te ruimen? Dan is het misschien een idee om u te oriënteren op een beregeningsinstallatie. Wij van Gras en Groen Tuinberegening willen u graag adviseren!

Onkruid bestrijden

We willen met z’n allen steeds groener en duurzamer zijn. Chemische bestrijdingsmiddelen passen niet meer in dit plaatje. De beste bestrijding van het onkruid vindt plaats door het te voorkomen. Dit is lastig maar zeker niet onmogelijk. Een goed onderhouden tuin en gazon voorkomt het nestelen van onkruid!

Heeft u toch last van onkruid in uw gazon? Probeer het in de meeste gevallen dan handmatig te bestrijden. Een tijdige signalering van het probleem is daarbij vaak wel een vereiste. lees op deze pagina alles over onkruiden en de bestrijding ervan!

Grasetende insecten bestrijden

Vraatschade van grasetende insecten komt in de zomermaanden duidelijk aan het licht. Doordat de wortels van het gras worden weggegeten is het nog lastiger om een groen gazon te behouden. Signaleer dan ook tijdig te probleem. Controleer het gazon regelmatig en onderneem actie wanneer het vermoeden bestaat dat er larven delen van de grasplant opeten.

Maaien bij warm weer

Normaal gesproken dient voor het grasmaaien de stand van uw grasmaaier op 3 of 4 cm staan. In warme en droge periodes is het verstandiger om de maaistand te verzetten naar 4 of 5 cm. Wanneer het gras minder kort gemaaid wordt, is het gazon minder gevoelig voor droogte. Door droogte kunnen er kale, bruine plekken ontstaan.

Nog enkele andere tips voor het maaien van uw gazon:

Wat als u op vakantie gaat?

In de zomermaanden is het natuurlijk heerlijk om op vakantie te gaan, maar het is wel een lastige periode om het gazon onbeheerd achter te laten. Wat kunt u doen om ervoor te zorgen dat het gazon de vakantie goed doorkomt en hoe kunt u gazononderhoud het beste uitvoeren bij terugkomst?

Gaat u op vakantie en heeft u geen beregeningssysteem? Dan is het raadzaam uw buren, vrienden of familie lief aan te kijken en te vragen een keertje voor u te sproeien. Er zijn ook timers verkrijgbaar die op gezette tijden de beregening inschakelen. Uitdroging is natuurlijk het grootste gevaar. Mochten ze er toch zijn dan zou het fijn zijn als ze ook zouden maaien maar dat is minder noodzakelijk.

Bij terugkomst van vakantie is het zaak het gazon zo snel mogelijk weer terug in conditie te brengen. Dat doet u door de volgende stappen uit te voeren:

  1. Maai het gazon in etappen terug naar de gewenste lengte. Maai maximaal ⅓ van de lengte van het gras af. Herhaal dit elke 3 dagen totdat de gewenste lengte weer is bereikt.
  2. Bemest het gazon. Om te herstellen kan het gazon wel een boost gebruiken. 0,5 kg Myco Gazon of Gardener Green is een goede dosering. Dit is tevens de laatste bemesting van het seizoen.
  3. Geef overvloedig water als er opgedroogde delen van het gazon zichtbaar zijn. Het water zorgt ervoor dat voedingsstoffen die belangrijk zijn voor het herstel opgenomen kunnen worden.

Veel succes met het gazononderhoud

Hopelijk kunt u aan de slag met de gegeven adviezen. Wees in juli vooral zuinig op uw gazon, signaleer problemen tijdig en onderneem actie. Ik wens u veel plezier met het mooie weer dat ongetwijfeld in aantocht is!

Met vriendelijke groet,

Thijs van den Bersselaar

Lees ook:

Wanneer kan ik het gazon bijzaaien?

Wanneer kan ik het gazon bijzaaien?

22-08-2018

Heeft u kale plekken in het gazon? Lees hier hoe u te werk gaat bij het bijzaaien van uw gazon!

Lees verder
Voordelen graszoden leggen nazomer

Voordelen graszoden leggen nazomer

08-08-2018

Overweegt u graszoden te laten leggen in de nazomer? Dit zijn de voordelen van graszoden leggen in de nazomer!

Lees verder
Gazononderhoud augustus

Gazononderhoud augustus

01-08-2018

In augustus, de laatste zomermaand van het jaar, is er weer het nodige gazononderhoud te verrichten.

Lees verder
Wat is de waterbehoefte van het gazon?

Wat is de waterbehoefte van het gazon?

11-07-2018

Water is voor alle planten in de tuin bittere noodzaak, maar voor het gazon misschien nog wel het meeste van alle planten.

Lees verder
Gazon klusdag zomer

Gazon klusdag zomer

20-06-2018

Wilt u een perfect donkergroen gazon? Met de gazon klusdag zomer lukt dit in één dag!

Lees verder
Gazon onkruid, soorten en bestrijding

Gazon onkruid, soorten en bestrijding

13-06-2018

Op welke wijze kunt u de gazon onkruiden het beste te lijf gaan? Lees het in dit blog!

Lees verder
Gazononderhoud juni

Gazononderhoud juni

01-06-2018

Geniet in juni van het mooie weer maar vergeet uw gazon niet! Lees snel welke taken aan gazononderhoud u in juni heeft!

Lees verder
Engerlingen - Signaleren en bestrijden

Engerlingen - Signaleren en bestrijden

30-05-2018

Eind mei kunt u kevers spotten die indirect uw gazon aantasten. In dit artikel meer info over kevers, engerlingen en de bestrijding ervan.

Lees verder
Kale plekken bijzaaien en herstellen

Kale plekken bijzaaien en herstellen

20-04-2018

Zitten er kale plekken in uw gazon? In dit blog geef ik u uitleg hoe u dit kunt herstellen.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Vrijblijvend een offerte aanvragen