Engerlingen nieuws

Engerlingen nieuws

Geplaatst door: Thijs v.d. Bersselaar
Productspecialist Gras en Groen Graszoden
Volg Thijs v.d. Bersselaar LinkedIn
Geplaatst op: 05-05-2015
Laatst aangepast op: 13-01-2017

Thijs v.d. Bersselaar

U had een mooi grasveld, maar er is iets aan de hand. Maar wat dan? In uw gazon zitten engerlingen. Hoe zijn die engerlingen er gekomen? Hoe kun je die engerlingen bestrijden en hoe kun je de schade herstellen?

Wat zijn engerlingen en hoe komen engerlingen in uw gazon?

De larven van de volgende keversoorten hebben als verzamelnaam engerlingen gekregen:

De kevers leggen grote aantallen eitjes in het gazon. De larven komen al na 6 weken uit de eitjes. Al direct ontwikkelen de engerlingen zich tot ware veelvraten. Ze richten grote schade aan uw gazon door het aanvreten van de wortels van het gras. Hierdoor kunnen deze onvoldoende vocht en meststoffen opnemen. In perioden van droogte kan het gras zich niet herstellen door nieuwe wortels te vormen. Daarom ontstaan met name in droge periodes kleine gele plekken.

Binnen 1 tot 3 jaar zijn de larve volgroeid. Ze verpoppen zich dan onder de grond.Na verloop van tijd komt de kever uit de pop gekropen om zich boven de grond voort te planten. De kevers leven slechts 3 weken boven de grond; daarna sterven ze. De vrouwtjes hebben echter al in haar eerste levensdagen de eitjes in het gazon.

De gele plekken in het gras is niet de enige schade. De larven zijn namelijk geliefd voedsel van verschillende vogels. Doordat de insecten zo groot kunnen worden trekken ze grote vogels aan. Eksters, kraaien, spechten, spreeuwen en zelfs buizerds en reigers richten grote schade aan uw gazon, als ze eenmaal de engerlingen ontdekt hebben. Ze kunnen gemakkelijk enkele vierkante meters gazon overhoop halen. Nieuwe grasmatten leggen op die plaats is dan vaak de beste optie.

Hoe zijn engerlingen te bestrijden?

Er zijn twee methodes om jonge engerlingen te bestrijden; dus direct nadat de engerlingen uit de eitjes komen juli t/m september:
1. Chemisch bestrijdingsmiddel

2. Parasitaire aaltjes.

Het is verstandig om het volgende jaar de bestrijding te herhalen. Zo worden meerdere generaties bestreden, zodat u de grootste kans heeft om te genieten van een mooi gazon.

Chemische bestrijding van engerlingen

Door personen met een speciale spuitlicentie kan “Merit Turf” aangeschaft worden. Het zeer sterke gif wordt over het gazon verspreid. De insecten komen hierdoor direct met het gif in contact. Het gif wordt ook opgenomen door het gras en door het aanvreten van het gras krijgen de insecten nogmaals het gif binnen. Na het spuiten van “Merit Turf” kunt u het beste direct 15 minuten sproeien; het gif lost hierdoor direct op en kan zijn uitwerking op de engerlingen gaan doen.

Bij tuincentra zijn meer producten verkrijgbaar. Gras en Groen Graszoden heeft geen ervaring met de werking van deze producten. De toepassing dient veelal wel op dezelfde wijze te gebeuren.

Parasitaire aaltjes

Deze microscopisch kleine parasieten komen standaard voor in de grond. Zij bestrijden op effectieve wijze de insecten die uw gazon aantasten. Ook engerlingen kunnen met deze aaltjes bestreden worden. Aaltjes leven net als elke parasiet van hun gastheer. Zij dringen in de engerlingen binnen en beginnen ze van binnenuit aan te vreten. Zonder gevaar voor het milieu sterven de engerlingen. Aaltjes planten zich in de gestorven engerling voort en de volgende generatie gaat opzoek naar een nieuw slachtoffer. Het maximale effect is na zo’n 6 weken bereikt. De plaag is dan grotendeels bestreden. Via de website van ECOstyle. zijn de aaltjes te bestrijden. Per 10 m² gazon heeft u 5.000.000 aaltjes nodig. Het is echter géén goedkope wijze van bestrijding, maar levert geen schade op aan het milieu.

Schade herstellen aan het gazon?

Zoals u gemerkt heeft kan een gazon door de engerlingen en de belagers behoorlijke schade oplopen. Natuurlijk dient de schade hersteld te worden. U kunt zelf aan deze klus beginnen of u laat het door Gras en Groen Graszoden doen. Grasmatten die zijn opengetrokken door de engerlingen etende vogels, kunt u het best met grasmatten dicht leggen. Zo heeft u direct een mooi resultaat. Bovendien door het plaatselijk verwijderen van de oude gazon, verwijdert u ook definitief de insecten uit het gazon. De grasmatten kunt u bestellen via onze website. Het is ook mogelijk uw gazon te laten vervangen. Onze medewerkers verwijderen eerst vakkundig uw aangetaste gazon. Na het verwijderen van het oude gras leggen zij met verse premium graszoden uw nieuwe gazon aan. Het vervangen van een gazon bieden wij aan voor de zeer scherpe prijs vanaf slechts € 7,75.

Graszaad 0,5 kg

€ 15,80    

Graszaad

Graszaad speelgazon 0,5 kg. Voor het bijzaaien en herstellen van kale plekken in het gazon.

Bestel direct
Graszaad 1,0 kg

€ 18,50    

Graszaad

Graszaad speelgazon 1,0 kg. Voor het bijzaaien en herstellen van kale plekken in uw gazon.

Bestel direct
Herstelgazon 1kg

€ 16,90    

Herstelgazon 1kg

Herstelgazon graszaad 1 kg. Geschikt voor het extra snel herstellen van kale plekken in uw gazon.

Bestel direct

Lees ook:

Kale plekken bijzaaien en herstellen

Kale plekken bijzaaien en herstellen

20-04-2018

Zitten er kale plekken in uw gazon? In dit blog geef ik u uitleg hoe u dit kunt herstellen.

Lees verder
Gras opvangen of mulch maaien?

Gras opvangen of mulch maaien?

13-04-2018

Kunt u het gemaaide gras het beste opvangen of mag u mulch maaien? Lees snel verder voor het antwoord!

Lees verder
Waar komen de graszoden vandaan?

Waar komen de graszoden vandaan?

03-04-2018

In dit blog geven wij u tekst en uitleg over onze graszoden en waar ze vandaan komen.

Lees verder
Start graszodenseizoen 2018

Start graszodenseizoen 2018

19-03-2018

Wanneer kunnen er weer grasmatten gelegd worden in de tuin? In dit nieuwsartikel krijgt u meer duidelijkheid over de start van het graszodenseizoen.

Lees verder
Gazononderhoud maart

Gazononderhoud maart

01-03-2018

In de tweede week van maart, komt het voorjaar toch echt op gang. De hoogste tijd dus voor de instructies voor het gazononderhoud in maart!

Lees verder
Gazononderhoud september 2017

Gazononderhoud september 2017

01-09-2017

September is een echte overgangsmaand, het najaar zit eraan te komen! Wat voor gevolgen heeft dit voor het onderhoud van het gazon in de maand september?

Lees verder
Gazononderhoud augustus 2017

Gazononderhoud augustus 2017

01-08-2017

De laatste zomermaand van dit jaar brengt weer het nodige gazononderhoud met zich mee. Met name voor de vakantiegangers zal er wat werk te verrichten zijn.

Lees verder
Gazon onkruid

Gazon onkruid

31-07-2017

Een egaal en donker groen gazon is een sieraad voor de tuin. Onkruiden kunnen deze fraaie aanblik aardig verstoren.

Lees verder
Gazononderhoud mei 2017

Gazononderhoud mei 2017

01-05-2017

Wat heeft u aan gazononderhoud in mei? Deze maand is het ijsheiligen, normaal gezien is er vanaf dat moment geen nachtvorst meer. Het gras raakt in deze periode van het jaar.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Vrijblijvend een offerte aanvragen