Engerlingen nieuws

Engerlingen nieuws

Geplaatst door: Thijs v.d. Bersselaar
Productspecialist Gras en Groen Graszoden
Volg Thijs v.d. Bersselaar LinkedIn
Geplaatst op: 05-05-2015
Laatst aangepast op: 13-01-2017

Thijs v.d. Bersselaar

U had een mooi grasveld, maar er is iets aan de hand. Maar wat dan? In uw gazon zitten engerlingen. Hoe zijn die engerlingen er gekomen? Hoe kun je die engerlingen bestrijden en hoe kun je de schade herstellen?

Wat zijn engerlingen en hoe komen engerlingen in uw gazon?

De larven van de volgende keversoorten hebben als verzamelnaam engerlingen gekregen:

De kevers leggen grote aantallen eitjes in het gazon. De larven komen al na 6 weken uit de eitjes. Al direct ontwikkelen de engerlingen zich tot ware veelvraten. Ze richten grote schade aan uw gazon door het aanvreten van de wortels van het gras. Hierdoor kunnen deze onvoldoende vocht en meststoffen opnemen. In perioden van droogte kan het gras zich niet herstellen door nieuwe wortels te vormen. Daarom ontstaan met name in droge periodes kleine gele plekken.

Binnen 1 tot 3 jaar zijn de larve volgroeid. Ze verpoppen zich dan onder de grond.Na verloop van tijd komt de kever uit de pop gekropen om zich boven de grond voort te planten. De kevers leven slechts 3 weken boven de grond; daarna sterven ze. De vrouwtjes hebben echter al in haar eerste levensdagen de eitjes in het gazon.

De gele plekken in het gras is niet de enige schade. De larven zijn namelijk geliefd voedsel van verschillende vogels. Doordat de insecten zo groot kunnen worden trekken ze grote vogels aan. Eksters, kraaien, spechten, spreeuwen en zelfs buizerds en reigers richten grote schade aan uw gazon, als ze eenmaal de engerlingen ontdekt hebben. Ze kunnen gemakkelijk enkele vierkante meters gazon overhoop halen. Nieuwe grasmatten leggen op die plaats is dan vaak de beste optie.

Hoe zijn engerlingen te bestrijden?

Er zijn twee methodes om jonge engerlingen te bestrijden; dus direct nadat de engerlingen uit de eitjes komen juli t/m september:
1. Chemisch bestrijdingsmiddel

2. Parasitaire aaltjes.

Het is verstandig om het volgende jaar de bestrijding te herhalen. Zo worden meerdere generaties bestreden, zodat u de grootste kans heeft om te genieten van een mooi gazon.

Chemische bestrijding van engerlingen

Door personen met een speciale spuitlicentie kan “Merit Turf” aangeschaft worden. Het zeer sterke gif wordt over het gazon verspreid. De insecten komen hierdoor direct met het gif in contact. Het gif wordt ook opgenomen door het gras en door het aanvreten van het gras krijgen de insecten nogmaals het gif binnen. Na het spuiten van “Merit Turf” kunt u het beste direct 15 minuten sproeien; het gif lost hierdoor direct op en kan zijn uitwerking op de engerlingen gaan doen.

Bij tuincentra zijn meer producten verkrijgbaar. Gras en Groen Graszoden heeft geen ervaring met de werking van deze producten. De toepassing dient veelal wel op dezelfde wijze te gebeuren.

Parasitaire aaltjes

Deze microscopisch kleine parasieten komen standaard voor in de grond. Zij bestrijden op effectieve wijze de insecten die uw gazon aantasten. Ook engerlingen kunnen met deze aaltjes bestreden worden. Aaltjes leven net als elke parasiet van hun gastheer. Zij dringen in de engerlingen binnen en beginnen ze van binnenuit aan te vreten. Zonder gevaar voor het milieu sterven de engerlingen. Aaltjes planten zich in de gestorven engerling voort en de volgende generatie gaat opzoek naar een nieuw slachtoffer. Het maximale effect is na zo’n 6 weken bereikt. De plaag is dan grotendeels bestreden. Via de website van ECOstyle. zijn de aaltjes te bestrijden. Per 10 m² gazon heeft u 5.000.000 aaltjes nodig. Het is echter géén goedkope wijze van bestrijding, maar levert geen schade op aan het milieu.

Schade herstellen aan het gazon?

Zoals u gemerkt heeft kan een gazon door de engerlingen en de belagers behoorlijke schade oplopen. Natuurlijk dient de schade hersteld te worden. U kunt zelf aan deze klus beginnen of u laat het door Gras en Groen Graszoden doen. Grasmatten die zijn opengetrokken door de engerlingen etende vogels, kunt u het best met grasmatten dicht leggen. Zo heeft u direct een mooi resultaat. Bovendien door het plaatselijk verwijderen van de oude gazon, verwijdert u ook definitief de insecten uit het gazon. De grasmatten kunt u bestellen via onze website. Het is ook mogelijk uw gazon te laten vervangen. Onze medewerkers verwijderen eerst vakkundig uw aangetaste gazon. Na het verwijderen van het oude gras leggen zij met verse premium graszoden uw nieuwe gazon aan. Het vervangen van een gazon bieden wij aan voor de zeer scherpe prijs vanaf slechts € 7,75.

ECOstyle Gazon-Az 2 kg
Gazon-Az 2 kg

€ 9,95    

ECOstyle

100% natuurlijke meststof verrijkt met micro-organismen voor 20 m² gazon.

Bestel direct
ECOstyle Gazon-Az 5 kg
Gazon-Az 5 kg

€ 19,95    

ECOstyle

100% natuurlijke meststof verrijkt met micro-organismen voor 50 m² gazon.

Bestel direct
ECOstyle Gazon-Az 10 kg
Gazon-Az 10 kg

€ 29,95    

ECOstyle

100% natuurlijke meststof verrijkt met micro-organismen voor 100 m² gazon.

Bestel direct

Lees ook:

Maatregelen Gras en Groen in verband met Coronavirus

Maatregelen Gras en Groen in verband met Coronavirus

20-03-2020

Het Corona-virus heeft geleid tot een ongekende en ook onwerkelijke situatie. Voorlopig heeft Gras en Groen een aantal maatregelen getroffen, deze lichten wij graag aan u toe.

Lees verder
Gazon herstellen van droogteschade

Gazon herstellen van droogteschade

15-09-2019

Wilt u het gazon herstellen van droogte schade? Lees hier het advies van Gras en Groen!

Lees verder
Graszoden leggen najaar

Graszoden leggen najaar

15-08-2019

Wilt u graszoden leggen in het najaar? Lees hier over de voordelen van het najaar voor gazonaanleg.

Lees verder
Laatste kans om engerlingen te bestrijden

Laatste kans om engerlingen te bestrijden

01-08-2019

Wilt u engerlingen in uw gazon bestrijden? Deze maand is uw laatste kans!

Lees verder
Mulch beschermt het gazon tegen uitdroging

Mulch beschermt het gazon tegen uitdroging

15-07-2019

Wilt u het gazon beschermen tegen uitdroging? Lees over de voordelen van mulch voor het gazon.

Lees verder
Zorgeloos op vakantie!

Zorgeloos op vakantie!

01-07-2019

Wilt u zorgeloos op vakantie gaan? Hoe zorgt u er dan voor dat uw gazon toch water krijgt?

Lees verder
Egaal groen gazon nog nooit zo eenvoudig!

Egaal groen gazon nog nooit zo eenvoudig!

01-06-2019

Wilt u een egaal groen gazon? Met de juiste producten en advies was dat nog nooit zo eenvoudig!

Lees verder
Graszoden leggen: Nu al na 10 dagen betreden!

Graszoden leggen: Nu al na 10 dagen betreden!

15-05-2019

Wilt u een nieuw gazon? Door graszoden te leggen kunt u dit al binnen 10 dagen in gebruik nemen.

Lees verder
Engerlingen bestrijden? Bestel uw aaltjes online!

Engerlingen bestrijden? Bestel uw aaltjes online!

15-05-2019

Engerlingen bestrijden? Bestel uw aaltjes online bij Gras en Groen!

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Vrijblijvend een offerte aanvragen