Grasmatten ondergrond

De ondergrond voor het gras is het groeimedium voor uw grasmatten. Uit de grond halen graszoden hun water en voedingsstoffen. De grond zorgt ook voor een stevige fysieke basis om in te groeien. Sommige mensen hebben het geluk dat er goede grond in hun tuin aanwezig is om in te tuinieren, waarvoor weinig extra moeite en bodemverbetering geleverd hoeft te worden. Anderen zijn minder goed bedeeld en zitten met een structuur van de grond die verbeterd moet worden door er bijvoorbeeld organisch materiaal, zoals compost, aan toe te voegen en de voedingswaarde te verbeteren door meststoffen toe te dienen.

Waaruit bestaat de grasmatten ondergrond?

We onderscheiden twee soorten grond:

Bovengrond

Bovengrond is de bovenste grondlaag in uw tuin. Het is de teellaag, die bijna al het organische materiaal bevat dat in de grond werd gespit of in de herfst als toplaag bovenop werd aangebracht. De bovengrond is de belangrijkste en meest voedingsrijke bodemlaag voor uw grasmatten.

De grasmatten halen er het grootste deel van hun vocht en voedingsmiddelen uit. De diepte van deze teellaag verschilt sterk van tuin tot tuin. De meeste organismen en insecten die in de bodem leven, zult u in deze teellaag kunnen vinden. Veel ervan zijn belangrijk voor de kwaliteit van de teellaag. Een van de beste vrienden van onze grasmatten is de regenworm, die een enorm belangrijke rol speelt bij het door de grond werken van organisch materiaal. Met al zijn gegraaf werkt hij onvermoeibaar aan het beluchten van de grond, het verbeteren van de drainage en het realiseren van ideale omstandigheden voor gezonde wortelgroei.

Soms heeft een nieuwe tuin nog nauwelijks een goede teellaag. Die heeft dan meestal ook een andere kleur. In dat geval moet u goede grond laten aanvoeren. Goede teelaarde is niet goedkoop, maar als u in een dergelijke situatie bent, moet u één ding absoluut niet doen, namelijk bezuinigen op de aanschaf ervan. Alle zuinigheid op dit punt zal u nog jaren blijven achtervolgen! De aanwezige toplaag van de bodem kan ook worden verbeterd door er flinke hoeveelheden organisch materiaal doorheen te werken.

Ondergrond

Dit is de laag onder de bovenste teellaag. Meestal heeft deze een andere kleur dan de teellaag. Vaak is hij lichter. Een van de redenen daarvan is, dat er maar heel weinig of geen organisch materiaal in deze diepere laag terechtkomt. Er zitten wel voedingselementen in de ondergrond die je planten kunnen gebruiken, maar deze laag is bij lange na niet zo vruchtbaar als de teellaag.Grasmatten ondergrond
Grasmatten ondergrond
Grasmatten ondergrond
Grasmatten ondergrond
Grasmatten ondergrond

Zure of kalkrijke grond?

Behalve dat u moet weten hoe de structuur van uw grond is, moet u ook vaststellen hoe zuur of kalkrijk deze is. Dat wordt bepaald door de hoeveelheid kalk (calcium) die grond bevat en wordt aangeduid met het begrip pH. Het is niet alleen bepalend voor het goed groeien van de grasmatten, maar heeft ook directe invloed op de structuur van de grond. Kalk verbetert de grondstructuur, doordat het ervoor zorgt dat de gronddeeltjes samenklonteren, waardoor de grond lichter en gemakkelijker bewerkbaar wordt. Als u zware klei in uw tuin heeft die zuur kan zijn, is het een goed idee kalk toe te voegen om de structuur te verbeteren. Hierdoor zullen grasmatten of graszaad veel beter groeien. Met strips kunt u de pH-waarde van de grond meten.

Huidige planten en bomen vertellen u veel over de ondergrond

Door goed rond te kijken in uw tuin, kunt u achter de chemische samenstelling van de grond in uw tuin komen. Rododendrons hebben zure grond nodig om het goed te doen. Als die in of bij uw tuin voorkomen, is dat een sterke aanwijzing voor zure grond. Klaprozen en bomen als een es of beuk houden van grond met een wat meer kalkrijke (alkalische) samenstelling, net als de meeste leden van de familie van de vlinderbloemen en de koolsoorten (kruisbloemigen). De aanwezigheid van bepaalde onkruiden is vaak ook een sterke aanwijzing voor de voedingssituatie van de grond. Dus ga na wat er groeit voor u ze weghaalt. Brandnetels groeien graag in grond met veel fosfor, terwijl witte klaver vooral voorkomt op stikstofarme grond.

De ondergrond aanpassen voor een optimale groei

Om uw grond nauwkeurig aan uw eisen aan te passen, moet u de grond testen. Er zijn testen beschikbaar die een chemische oplossing bevatten die van kleur verandert, als deze in aanraking wordt gebracht met grond, afhankelijk van de zuurtegraad of kalkrijkheid daarvan. Een neutrale waarde (niet zuur, niet kalkrijk) is pH7. Gronden met een hogere pH-waarde (dat kan oplopen tot 14) zijn kalkrijk. Onder pH7 zijn ze zuur. De beste groeicondities zijn die met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,5.Algemene actie Gras en Groen Graszoden

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Referenties

Grasmatten leggen Ekeren

Jean Pierre Arnauts


5

"Zeer duidelijke uitleg en brochure voor de nazorg van de gazon."

Lees verder
Overzicht

Nieuwsberichten

Maatregelen Gras en Groen in verband met Coronavirus

Het Corona-virus heeft geleid tot een ongekende en ook onwerkelijke situatie. Voorlopig heeft Gras en Groen een aantal maatregelen getroffen, deze lichten wij graag aan u toe.

Lees verder
Overzicht

Uw ondergrond in balans brengen

Om uw grond minder zuur te krijgen, kunt u kalk aan de grond toevoegen. U moet na het kalken zeker zes maanden wachten voor u mag bemesten. Mest en kalk reageren niet goed op elkaar. Zandige bodems hebben minder kalk nodig dan kleigronden. De hoeveelheid te geven kalk hangt af van de kalkrijkheid die je wilt bereiken: 2,5 kg kalk, uitgespreid over iets minder dan 10m2, zal de pH-waarde met circa 75% verhogen. Gras en Groen Graszoden gebruikt ook vaak zand om de grond te verschralen. Door het verschralen wordt de ondergrond ook minder zuur.

Grondsoorten in uw tuin

Er zijn vijf belangrijke grondsoorten die de hoveniers van Gras en Groen in uw tuin kunnen aantreffen en waarmee ze rekening zullen moeten houden bij de aanleg van grasmatten of graszoden. Deze grondsoorten kunnen zeer prominent aanwezig zijn of we treffen een mengsel van enkele soorten aan. Meestal zit er dan ook nog organisch materiaal doorheen.

Zure grond in uw tuin

Bijzondere zure grond kan de oorzaak zijn van het gegeven dat sommige voedingsstoffen chemisch worden gebonden in de grond en dus voor de planten niet beschikbaar zijn. Als proeven aantonen dat de pH-waarde onder de 5 ligt, geef dan laat in de herfst of in het begin van de winter een lichte kalkgift. Geef 60 g per m2.

Kalk dringt echter maar langzaam in de grond door en de daardoor veroorzaakte alkalische bovenlaag kan wormactiviteiten en de groei van grovere grassen en onkruid bevorderen. Als u twijfelt aan de noodzaak en het effect van kalkgift, vraag dan Gras en Groen om deskundig advies.


Mollenverjager solar
Mollenverjager

€ 32,95    

Voor 700m² gazon

Mollenverjager die werkt op zonneenergie in straal van 15 meter.

Bestel direct
Mollenklem Yankee
Mollenklem

€9,95    

Yankee

Veilig te plaatsen mollenklem met handvat.

Bestel direct
BSI Fertimoss mosdoder 3,5 kg
Mosdoder

€ 9.95    

Fertimoss 3,5 kg

Krachtige mosdoder voor de bestrijding van mos op 40 m².

Bestel direct
Barenbrug speel en sport 1 kg
Speel en sport

€ 15,95    

Barenbrug 1 kg

Graszaad voor het inzaaien of bijzaaien van een speelgazon. Voor 15-25 m² gazon.

Bestel direct
Barenbrug speel en sport 3 kg
Speel en sport

€ 34,95    

Barenbrug 3 kg

Graszaad voor het inzaaien of bijzaaien van een speelgazon. Voor 90-150 m² gazon.

Bestel direct
Klanttevredenheid

Klanten waarderen Gras en Groen met een 9,2

alt tag 3

Grasmatten leggen altijd binnen 21 dagen

alt tag 4

3 maanden garantie bij graszoden leggen

Gras en Groen

Wilt u premium grasmatten laten leggen? Gras en Groen heeft een aanleg service. Vanaf € 5,50 per m² komen wij egaliseren, de ondergrond bemesten en de graszoden leggen.

Lees meer
Gras en Groen

Wilt u zelf grasmatten leggen? Lees dan hier een uitgebreid stappenplan. Met de instructies kunt u zelf aan de slag. De graszoden kunt u online bestellen.

Lees meer
Gras en Groen

Bent u benieuwd naar de kwaliteit van de grasmatten van Gras en Groen Graszoden? U vindt hier uitgebreide informatie over de premium kwaliteit graszoden die wij leggen.

Lees meer

Contactinformatie

Vertel het verder

Vrijblijvend een offerte aanvragen