Grasmatten kweken

Het kweken van grasmatten is iets wat zeker in de laatste decennia steeds meer bekendheid heeft gekregen. Waar voorheen nog veelal met graszaad werd gewerkt, kent tegenwoordig ook de consument het gemak van de graszoden. Door deze te leggen wordt al binnen twee weken een gazon gevormd. Om aan de stijgende vraag van de consument te blijven voldoen, is het erg belangrijk dat het gazon aan de wensen van u, de klant, tegemoetkomt.

 

Onze grasmatten voldoen aan de volgende eisen van de consument:

 

Ondergrond voor het kweken van grasmatten

Grasmatten worden in het algemeen op lichte grond gekweekt. In feite maakt de grondsoort voor de groei van het graszaad niet zo veel uit, maar dit is in het latere gebruik belangrijk voor de keuze van het type zaadmengsel dat voor de zodekweek wordt toegepast. De grassoorten die worden gebruikt in de grasmatten, moeten qua groeiwijze en vooral groeisnelheid bij het gebruik passen.

 

Onze grasmatten hebben de volgende eigenschappen:Grasmatten kweken
kweken
kweken
Grasmatten kweken
Grasmatten kweken

Bewerkbaar maken van de ondergrond

Grasmatten worden vrijwel uitsluitend op lichte zandgronden gekweekt. Dit zorgt er vooral voor dat de grasmatten niet te zwaar worden van gewicht, vrijwel altijd te oogsten zijn en de velden te belasten zijn met machines. Voordat men begint met het inzaaien, worden de velden geprepareerd. Restanten van een vorige grasmat worden diep gespit of verwijderd en vervolgens wordt de grond gefreesd. De ondergrond is na dit proces luchtig en korrelig gemaakt.

Egaliseren en inzaaien

De machine die de velden inzaait, is zo ontwikkeld dat hij meerdere handelingen tegelijkertijd uitvoert. Zo wordt de grond vlak getrokken en aangedrukt. Hierdoor wordt het veld egaal en zal het later te berijden zijn met tractoren. Achter aan de machine zit de zaaibak die het graszaad verspreidt. Met kleine rotortjes wordt het graszaad 0,5 - 1 cm onder de grond gewerkt. De velden zijn nu ingezaaid en de zaden liggen veilig beschermd tegen vogels onder een dunne laag zand.

Bestrijden van onkruid en walsen

Een zeer licht maar effectief bestrijdingsmiddel tegen onkruid wordt al na twee weken over het veld verneveld. Problemen met onkruid worden zo in een vroeg stadium in de kiem gesmoord. Nadat het onkruid is bespoten, wordt met een wals het veld nogmaals aangereden. De ondergrond wordt hierdoor vaster en vlakker gemaakt.

Maaien

Na circa 4-6 weken begint de bijna dagelijkse routine van het maaien. Zolang het gras groeit, wordt het om de dag gemaaid. De zeer hoge frequentie van het maaien zorgt ervoor dat het gras elke keer opnieuw in de breedte uitgroeit. De groeiwijze van het gras waarbij het ondergrond nieuwe uitlopers aanmaakt, wordt uitstoelen genoemd. Het draagt dus bij aan het vormen van een erg dichte grasmat. Om de vorming van een viltlaag vanaf het begin tegen te gaan, wordt na het maaien met een grote zuigwagen over de velden gereden. Deze gigantische stofzuiger zorgt ervoor dat het gemaaide gras wordt afgevoerd.

Bemesten

Wanneer er continu meststoffen aan de grond worden onttrokken, is de kans groot dat uitputting van de grond ontstaat. Bij het kweken van grasmatten kan dit ook voorkomen. Het gras heeft voor de groei meststoffen nodig. Doordat het gras de mest om weet te zetten in bouwstoffen groeit het gras. De meststoffen zitten vanaf dat moment opgesloten in de grasspriet. Na het maaien wordt het gras afgevoerd en daarmee verdwijnen ook de meststoffen uit de grond. Om deze aan te vullen wordt er zeer regelmatig bemest. Dankzij een specifieke samenstelling van meststoffen en sporenelementen zorgt de mest voor een gezonde groei. De meststof die daarvoor gebruikt wordt, verkopen wij als Gardener Gold.

Sproeien

In droge perioden dient het gras tegen uitdroging beschermd te worden. Het voorkomt schade aan de toekomstige grasmatten en bovendien loopt het groeiproces geen onnodige vertraging op. U kunt zich voorstellen dat, bijvoorbeeld tijdens een hittegolf, het sproeien van ruim 300 hectare gras een enorme operatie is. 24 uur per dag zijn medewerkers dan bezig met het verplaatsen van de sproeiers.

Onkruid en ongedierte bestrijden

De grasmatten worden gekweekt op velden die een totale oppervlakte hebben van ruim 300 hectare. Helaas liggen die velden verspreid in de omgeving van de kwekerij. Bestrijding van onkruid en ongedierte kan daardoor niet uitsluitend plaatsvinden door bermen en omgeving vrij te houden van onkruid. Dit gebeurt wel bij de teelt van graszaden. Door de velden regelmatig te inspecteren en alleen toe te passen op velden waar het nodig is, proberen wij toch zo veel mogelijk rekening te houden met het milieu.

Grasmatten snijden

Na minimaal 12 maanden is het gras zo sterk geworteld en dichtgegroeid dat de grasmatten gereed zijn. De grasmatten worden zo vroeg mogelijk op de dag gesneden. De bodem is dan nog niet opgewarmd door de zon. Broei, dat al snel op kan treden, wordt daarmee voorkomen.


Voor het snijden van de grasmatten worden normale tractoren gebruikt. Hier is echter een opbouw op geplaatst, die ontwikkeld is voor het geautomatiseerd oogsten van grasmatten. De tractor wordt door een medewerker in rechte banen over het veld gereden, de machine doet de rest. Deze zet messen in de grond die ervoor zorgen dat het gras wordt los gesneden van de bodem. Hierdoor wordt een graszode gevormd van 40 centimeter breed en 2 centimeter dik. Het gras dat los is gesneden, wordt op een lopende band geplaatst. Na 250 centimeter wordt de graszode afgesneden en begint deze met oprollen. Zodra er 5 rollen klaar zijn, legt een robotarm deze met 5 tegelijkertijd op een pallet. Zodra de pallet met 80 rollen vol ligt, wordt deze op de grond geplaatst en wordt het proces weer herhaald.Algemene actie Gras en Groen Graszoden

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Referenties

Grasmatten leggen Hasselt

Harmen Jans


5

"Goede communicatie, goede service, aanrader!"

Lees verder
Overzicht

Nieuwsberichten

Belucht het gazon in de herfst

Beluchten helpt uw gazon door de natte herfst en winter heen. In dit blog uitleg over het hoe en waarom!

Lees verder
Overzicht

Transport van de grasmatten

De pallets met grasmatten worden direct vanuit het veld naar de koeling gebracht. Zodra de graszoden zijn gekoeld, kunnen ze op transport. De grasmatten worden in de avond bij Gras en Groen afgeleverd. Vroeg in de ochtend worden de grasmatten op de bussen geladen om bij u thuis aangelegd te worden. Premium grasmatten zijn grasmatten waar u nog jarenlang plezier van heeft. Overigens worden de grasmatten bij de aanleg van een groot gazon direct bij de klant bezorgd. Dit gebeurt in de ochtend dat wij arriveren, de grasmatten worden dan doorgaans bezorgd op het moment dat onze medewerkers al bij u aanwezig zijn!

 

Wilt u binnenkort ook premium grasmatten in uw tuin?

Gras en Groen Graszoden kan altijd binnen 14 dagen bij u thuis een nieuwe grasmat komen aanleggen. U bent er dan van verzekerd dat er verse graszoden worden gelegd. Gras en Groen Graszoden verzekert u bovendien dat dit tegen de scherpst mogelijke prijs gebeurt. Wanneer u nu nog een offerteaanvraag doet, ontvangt u binnen 24 uur een passende offerte. Indien u akkoord geeft, nemen wij contact met u op om de werkzaamheden binnen 14 dagen bij u in te plannen.

 

Wij leveren en leggen grasmatten in:

Aalst Anderlecht Antwerpen Brugge
Brussel Deurne Elsene Genk
Gent Hasselt Kortrijk Leuven
Mechelen Oostende Roeselare Schilde
Schoten Sint Niklaas Turnhout Ukkel

Graszoden bezorgen
Bezorgen

€ 2,19 p/m² *    

Bezorgen

Grasmatten laten bezorgen voor prijzen van € 2,19 per m², plus de bezorgkosten vanaf € 69,- per bestelling.

Lees verder
Graszoden leggen
Graszoden leggen

vanaf € 5,50 per m²    

Graszoden leggen

Graszoden laten leggen vanaf € 5,50 per m². Laat Gras en Groen uw graszoden leggen in uw tuin.

Lees verder
Verwijder gazon
Verwijder gazon

vanaf € 3,-    

Verwijder gazon

Prijzen vanaf € 3,- p/m² en alleen in combinatie met graszoden leggen.

Lees verder
Klanttevredenheid

Klanten waarderen Gras en Groen met een 9,2

alt tag 3

Grasmatten leggen altijd binnen 21 dagen

alt tag 4

3 maanden garantie bij graszoden leggen

Gras en Groen

Wilt u premium grasmatten laten leggen? Gras en Groen heeft een aanleg service. Vanaf € 5,50 per m² komen wij egaliseren, de ondergrond bemesten en de graszoden leggen.

Lees meer
Gras en Groen

Wilt u zelf grasmatten leggen? Lees dan hier een uitgebreid stappenplan. Met de instructies kunt u zelf aan de slag. De graszoden kunt u online bestellen.

Lees meer
Gras en Groen

Bent u benieuwd naar de kwaliteit van de grasmatten van Gras en Groen Graszoden? U vindt hier uitgebreide informatie over de premium kwaliteit graszoden die wij leggen.

Lees meer

Contactinformatie

Vertel het verder

Vrijblijvend een offerte aanvragen