Grasmatten kweken

Het kweken van grasmatten is iets wat zeker in de laatste decennia steeds meer bekendheid heeft gekregen. Waar voorheen nog veel met graszaad werd gewerkt, kent tegenwoordig ook de consument het gemak van de graszoden. Door deze matten te leggen wordt al binnen twee weken een gazon gevormd. Om aan de stijgende vraag van de consument te blijven voldoen, is het van belang dat het gazon aan de wensen van u, de klant, tegemoetkomt.

Onze grasmatten voldoen aan de volgende eisen van de consument:

Ondergrond voor het kweken van grasmatten

Grasmatten worden over het algemeen op lichte grond gekweekt. In feite maakt de grondsoort voor de groei van het graszaad niet zoveel uit, maar is deze in het latere gebruik belangrijk voor de keuze van het type zaadmengsel dat voor de zodenkweek wordt toegepast. De grassoorten die worden gebruikt in de grasmatten, moeten qua groeiwijze en vooral groeisnelheid bij het gebruik passen.

Onze grasmatten hebben de volgende eigenschappen:Grasmatten kweken
kweken
kweken
Grasmatten kweken
Grasmatten kweken

Bewerkbaar maken van de ondergrond

Grasmatten worden vrijwel uitsluitend op lichte zandgronden gekweekt. Dit zorgt er vooral voor dat de grasmatten niet te zwaar worden van gewicht, vrijwel altijd te oogsten zijn en dat de velden te belasten zijn met machines. Voordat men begint met het inzaaien, worden de velden geprepareerd. Restanten van een vorige grasmat worden diep gespit of verwijderd en vervolgens wordt de grond gefreesd. De ondergrond is door dit proces luchtig en korrelig gemaakt.

Egaliseren en inzaaien

De machine die de velden inzaait, is zo ontwikkeld dat hij meerdere handelingen tegelijkertijd uitvoert. Zo wordt de grond vlakgetrokken en aangedrukt. Hierdoor wordt het veld egaal en zal het later te berijden zijn met tractoren. Achter aan de machine zit de zaaibak die het graszaad verspreidt. Met kleine rotortjes wordt het graszaad 0,5 - 1 cm onder de grond gewerkt. De velden zijn nu ingezaaid en de zaden liggen veilig beschermd tegen vogels onder een dunne laag zand.

Bestrijden van onkruid en walsen

Een zeer licht maar effectief bestrijdingsmiddel tegen onkruid wordt al na twee weken over het veld verneveld. Problemen met onkruid worden zo in een vroeg stadium in de kiem gesmoord. Nadat het onkruid is bespoten, wordt met een wals het veld nogmaals aangereden. De ondergrond wordt hierdoor vaster en vlakker gemaakt.

Maaien

Na circa 4-6 weken begint de bijna dagelijkse routine van het maaien. Zolang het gras groeit, wordt het om de dag gemaaid. De zeer hoge frequentie van het maaien zorgt ervoor dat het gras elke keer opnieuw in de breedte uitgroeit. De groeiwijze van het gras waarbij het ondergrond nieuwe uitlopers aanmaakt, wordt uitstoelen genoemd. Het draagt dus bij aan het vormen van een erg dichte grasmat. Om de vorming van een viltlaag vanaf het begin tegen te gaan, wordt na het maaien met een grote zuigwagen over de velden gereden. Deze gigantische stofzuiger zorgt ervoor dat het gemaaide gras wordt afgevoerd.

Bemesten

Wanneer er continu meststoffen aan de grond worden onttrokken, is de kans groot dat uitputting van de grond ontstaat. Bij het kweken van grasmatten kan dit ook voorkomen. Het gras heeft voor de groei meststoffen nodig. Doordat het gras de mest om weet te zetten in bouwstoffen, groeit het gras. De meststoffen zitten vanaf dat moment opgesloten in de grasspriet. Na het maaien wordt het gras afgevoerd en daarmee verdwijnen ook de meststoffen uit de grond. Om deze aan te vullen wordt er zeer regelmatig bemest. Dankzij een specifieke samenstelling van meststoffen en sporenelementen zorgt de mest voor een gezonde groei. De meststof die daarvoor gebruikt wordt, verkopen wij als Gardener Gold.

Sproeien

In droge perioden dient het gras tegen uitdroging beschermd te worden. Het voorkomt schade aan de toekomstige grasmatten en bovendien loopt het groeiproces geen onnodige vertraging op. U kunt zich voorstellen dat, bijvoorbeeld tijdens een hittegolf, het sproeien van ruim 300 hectare gras een enorme operatie is. 24 uur per dag zijn medewerkers dan bezig met het verplaatsen van de sproeiers.

Grasmatten snijden

Na minimaal 12 maanden is het gras zo sterk geworteld en dichtgegroeid, dat de grasmatten gereed zijn voor gebruik. De grasmatten worden zo vroeg mogelijk op de dag gesneden. De bodem is dan nog niet opgewarmd door de zon. Broei, die al snel op kan treden, wordt daarmee voorkomen.

Voor het snijden van de grasmatten worden normale tractoren gebruikt. Hierop is een opbouw geplaatst, die ontwikkeld is voor het geautomatiseerd oogsten van grasmatten. De tractor wordt door een medewerker in rechte banen over het veld gereden. De machine doet de rest van het werk. Deze zet messen in de grond die ervoor zorgen dat het gras wordt losgesneden van de bodem. Hierdoor ontstaat een graszode van 40 centimeter breed en 2 centimeter dik. Het gras dat los is gesneden, wordt op een lopende band gelegd. Na 250 centimeter wordt de graszode afgesneden en wordt deze opgerold. Zodra er vijf rollen klaar zijn, legt een robotarm deze rollen met vijf tegelijkertijd op een pallet. Zodra de pallet met 80 rollen vol ligt, wordt deze op de grond geplaatst en wordt het proces weer herhaald.Algemene actie Gras en Groen Graszoden

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Referenties

Grasmatten leggen Tornhout

Joyc Turner


5

"Super tevreden!"

Lees verder
Overzicht

Nieuwsberichten

Maatregelen Gras en Groen in verband met Coronavirus

Het Corona-virus heeft geleid tot een ongekende en ook onwerkelijke situatie. Voorlopig heeft Gras en Groen een aantal maatregelen getroffen, deze lichten wij graag aan u toe.

Lees verder
Overzicht

Transport van de grasmatten

De pallets met grasmatten worden direct vanuit het veld naar de koeling gebracht. Zodra de graszoden zijn gekoeld, kunnen ze op transport. De grasmatten worden in de avond bij Gras en Groen afgeleverd. Vroeg in de ochtend worden de grasmatten op de bussen geladen om bij u thuis aangelegd te worden. Premium grasmatten zijn grasmatten waar u nog jarenlang plezier van heeft. Overigens worden de grasmatten bij de aanleg van een groot gazon direct bij de klant bezorgd. Dit gebeurt in de ochtend dat wij arriveren. De grasmatten worden dan doorgaans bezorgd op het moment dat onze medewerkers reeds bij u aanwezig zijn!

Wilt u binnenkort ook premium grasmatten in uw tuin?

Gras en Groen Graszoden kan altijd binnen 28 dagen bij u thuis nieuwe grasmatten bij u komen aanleggen. U bent er dan van verzekerd dat er verse graszoden worden gelegd. Gras en Groen Graszoden verzekert u bovendien dat dit tegen de scherpst mogelijke prijs gebeurt. Wanneer u nú nog een offerteaanvraag doet, ontvangt u binnen 24 uur een passende offerte. Nadat u akkoord heeft gegeven, maken wij met u een afspraak zodat de werkzaamheden binnen 28 dagen bij u kunnen plaatsvinden.

Wij leveren en leggen grasmatten in:

Aalst Anderlecht Antwerpen Brugge
Brussel Deurne Elsene Genk
Gent Hasselt Kortrijk Leuven
Mechelen Oostende Roeselare Schilde
Schoten Sint Niklaas Turnhout Ukkel

ECOstyle aaltjes emelten 100 m?
ECOstyle aaltjes

€ 39,95    

Emelten 100 m²

Natuurlijke vijanden voor de bestrijding van emelten. Voldoende voor 100 m² gazon.

Bestel direct
ECOstyle aaltjes emelten 500 m?
ECOstyle aaltjes

€ 129,95    

Emelten 500 m²

Natuurlijke vijanden voor de bestrijding van emelten. voldoende voor 500 m² gazon

Bestel direct
BSI Mollen stop mollenverjager
Mollenverjager

€ 36,95    

BSI op batterij

Professionele mollenverjager op batterijen voor circa 1200m²..

Bestel direct
Klanttevredenheid

Klanten waarderen Gras en Groen met een 9,2

alt tag 3

Grasmatten leggen altijd binnen 21 dagen

alt tag 4

3 maanden garantie bij graszoden leggen

Gras en Groen

Wilt u premium grasmatten laten leggen? Gras en Groen heeft een aanleg service. Vanaf € 5,50 per m² komen wij egaliseren, de ondergrond bemesten en de graszoden leggen.

Lees meer
Gras en Groen

Wilt u zelf grasmatten leggen? Lees dan hier een uitgebreid stappenplan. Met de instructies kunt u zelf aan de slag. De graszoden kunt u online bestellen.

Lees meer
Gras en Groen

Bent u benieuwd naar de kwaliteit van de grasmatten van Gras en Groen Graszoden? U vindt hier uitgebreide informatie over de premium kwaliteit graszoden die wij leggen.

Lees meer

Contactinformatie

Vertel het verder

Vrijblijvend een offerte aanvragen