Verticuteren

Op de grasmat, tussen de grassprieten in, ontstaat een zogenaamde viltlaag. Deze bestaat uit organisch materiaal, zoals verterend grasmaaisel, dat zich daar ophoopt. Een laagje van maximaal 1 cm dik is prima, omdat daardoor te veel verdamping en slijtage van de mat wordt tegengegaan. Te veel vilt zuigt echter al het water op, zodat de wortels droogvallen terwijl het gras bovengronds kletsnat blijft. Grasziektes en grasplagen slaan dan toe en de drainage stagneert. Bovendien kan deze viltlaag ervoor zorgen dat het onderliggende gras verstikt. Nieuwe uitlopers kunnen hun weg naar boven niet vinden en er ontstaat daardoor een dun bezet gazon.

Voordelen van verticuterenverticuteren
verticuteren
verticuteren
verticuteren
verticuteren

Vilt verwijderen

Door vilt te verwijderen brengt u zuurstof terug in de grasmat, zodat het microleven weer op gang komt. Deze onderhoudsmaatregel noemt men verticuteren. Kleinere gazons verticuteren we met behulp van een metalen verticuteerhark. Grote grasvelden worden met een verticuteermachine behandeld. Na het verticuteren ziet het gazon er vreselijk toegetakeld uit, maar in de lente zult u zien dat het weer helemaal is hersteld.

Nieuwe groei van uitlopers

De messen die tijdens het verticuteren door het gazon heen snijden, halen het gazon behoorlijk overhoop. Het doorsnijden van het wortelpak zorgt er echter voor dat er ruimte ontstaat voor het gras om nieuwe uitlopers te maken. Bij elke snede die is gemaakt, bestaat de kans dat het gras dubbel terug groeit. Verticuteren draagt daardoor dus bij aan het dichtgroeien van het gazon.

Mos wordt verwijderd uit het gazon

Op plaatsen waar het mos zich in het gazon heeft weten te nestelen, wordt het gras verdrongen. Mos stelt minder hoge eisen en groeit ook in een periode dat het gras dat niet doet. Dat ziet u erg goed terug in de wintertijd. Met het verticuteren wordt ook het mos grotendeels verwijderd. Het is dus een handig hulpmiddel bij het bestrijden van mos in uw gazon.

Het gazon wordt belucht

Het verticuteren zorgt ervoor dat zuurstof weer bij de wortels van het gras kan komen. Dit is essentieel voor de groei van het gras. Het verwijderen van de viltlaag zorgt er ook voor dat de vocht vasthoudende laag uit het gazon verdwijnt. Ook dit is een vorm van beluchten. Het gazon zal sneller op kunnen drogen, waardoor de kans op gazonziekten afneemt.

Wanneer kunt u het gazon verticuteren?

Het gazon verticuteren wordt bij voorkeur in het voor- of najaar gedaan. Dat deze perioden bij uitstek geschikt zijn, heeft te maken met de weersomstandigheden en de ontwikkeling die het gras in die periode doormaakt. In de zomer is het vaak warm en heeft het gras te veel moeite om te herstellen. In de winter is het te koud en is er te weinig zonlicht voor het gras om te groeien. Verticuteren buiten de geschikte perioden om zorgt ervoor dat mos en onkruid een kans krijgen om zich in het uitgedunde gazon te nestelen.

In de lente en de herfst groeit het gazon op een normale manier. Het herstelt zich dan snel van het doorsnijden van wortels en grasstengels. De beste periode om het gras te verticuteren is wat Gras en Groen Graszoden betreft het voorjaar. Het mos dat zich in de winter heeft gevormd, kan dan eveneens uit het gazon worden verwijderd. In het voorjaar is het wel aan te raden om te wachten totdat de vorstperiode helemaal voorbij is.

verticuterenVerticuteerhark

€ 35,99    

Verticuteerhark

Een verticuteerhark is een handig gereedschap voor het handmatig verticuteren van een klein gazon.

Bestel direct
Powerplus

€ 159,-    

Powerplus powxg75

Verticuteer uw gazon met de Powerplus powxg7515 verticuteermachine. In diepte regelbaar en met opvangbak.

Bestel direct
Wolf garten

€ 599,-    

Wolf garten Ambin

Verticuteren met de Wolf garten Ambintion V 389 B verticuteermachine is een groot gemak. 38 cm werkbreedte, benzine motor en 50 liter opvangbak.

Bestel direct
Algemene actie Gras en Groen Graszoden

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Referenties

Grasmatten leggen Kapellen

Wong


5

"Wij zijn tevreden over de afspraken en afhandeling met Gras en Groen "

Lees verder
Overzicht

Nieuwsberichten

Gazononderhoud september 2017

September is een echte overgangsmaand, het najaar zit eraan te komen! Wat voor gevolgen heeft dit voor het onderhoud van het gazon in de maand september?

Lees verder
Overzicht

Inzaaien kale delen gazon

De plekken in het gazon die erg kaal zijn geworden, kunt u inzaaien. Dit is ook aan te raden in een oud gazon waar de grovere grassoorten de fijnere hebben verdrongen. Door bij te zaaien voegt u de fijne grassoorten weer toe, waardoor de sierwaarde van het gazon verhoogd wordt.

Bemest het gazon na het verticuteren

Het is voor het gazon erg belangrijk om zo snel mogelijk te herstellen van het verticuteren. Wanneer dit veel tijd in beslag neemt, zal onkruid het gazon al snel ontsieren. Door meststoffen te geven aan het gazon krijgt het gras een extra boost. De grassen zullen erg snel weer terug groeien en zorgen voor het mooie, diepgroene gazon dat u wenst.

Een vervilt gazon vervangen

Wanneer een gazon erg sterk is vervilt of het mos het gazon heeft overgenomen, is het wellicht beter om het gazon te vervangen. Een gazon kan er na 10 á 15 jaar slecht aan toe zijn en beter vervangen worden. Gras en Groen Graszoden kan dit geheel voor u verzorgen. Wij verwijderen uw oude gazon en leggen nieuwe premium grasmatten. Wij bieden deze service aan voor prijzen vanaf slechts € 8,25 per m².


Graszaad 0,5 kg

€ 7,95    

Graszaad

Graszaad speelgazon 0,5 kg. Voor het bijzaaien en herstellen van kale plekken in het gazon.

Bestel direct
Graszaad 1,0 kg

€ 13,75    

Graszaad

Graszaad speelgazon 1,0 kg. Voor het bijzaaien en herstellen van kale plekken in uw gazon.

Bestel direct
Herstelgazon 1kg

€ 13,50    

Herstelgazon 1kg

Herstelgazon graszaad 1 kg. Geschikt voor het extra snel herstellen van kale plekken in uw gazon.

Bestel direct
Compo floranid

€ 16,75    

Compo floranid

Compo floranid 3 kg gazonmest. Langwerkende gazonmest die uw gazon in haar behoeften voorziet!

Bestel direct
Compo floranid

€ 34,75    

Compo floranid

Compo floranid 7,5 kg gazonmest. Groot verpakking langwerkende gazonmest voor uw gazon.

Bestel direct
Compo najaar

€ 35,95    

Compo floranid

Compo floranid najaar. De gazonmeststof die uw gazon extra sterk de winter in helpt.

Bestel direct
Klanttevredenheid

Klanten waarderen Gras en Groen met een 9,2

alt tag 3

Grasmatten leggen altijd binnen 14 dagen

alt tag 4

3 maanden garantie bij graszoden leggen

Gras en Groen

Wilt u premium grasmatten laten leggen? Gras en Groen heeft een aanleg service. Vanaf € 5,- per m² komen wij egaliseren, de ondergrond bemesten en de graszoden leggen.

Lees meer
Gras en Groen

Wilt u zelf grasmatten leggen? Lees dan hier een uitgebreid stappenplan. Met de instructies kunt u zelf aan de slag. De graszoden kunt u online bestellen.

Lees meer
Gras en Groen

Bent u benieuwd naar de kwaliteit van de grasmatten van Gras en Groen Graszoden? U vindt hier uitgebreide informatie over de premium kwaliteit graszoden die wij leggen.

Lees meer

Contactinformatie

Vertel het verder

Vrijblijvend een offerte aanvragen