Verticuteren

Op de grasmat, tussen de grassprieten in, ontstaat een zogenaamde viltlaag. Deze bestaat uit organisch materiaal, zoals verterend grasmaaisel, dat zich daar ophoopt. Een laagje van maximaal 1 cm dik is prima, omdat daardoor te veel verdamping en slijtage van de mat wordt tegengegaan. Te veel vilt zuigt echter al het water op, zodat de wortels droogvallen terwijl het gras bovengronds kletsnat blijft. Grasziektes en grasplagen slaan dan toe en de drainage stagneert. Bovendien kan deze viltlaag ervoor zorgen dat het onderliggende gras verstikt. Nieuwe uitlopers kunnen hun weg naar boven niet vinden en er ontstaat daardoor een dun bezet gazon.

Voordelen van verticuterenWolf Garten Verticuteerkam
Verticuteerkam

€ 24,95    

Wolf Garten

Ga met de verticuteerkam van WOLF-Garten de strijd met mos in het gazon met vertrouwen aan.

Bestel direct
WOLF-Garten - VS 302 E - Elektrische verticuteermachine
Elektrisch 30cm

€ 106,-    

Elektrisch 30 cm

Deze elektro verticuteermachine heeft een motorvermogen van 1.200 Watt, is centraal 5-voudig in diepte instelbaar en is uitgevoerd met kabelbeschermer

Bestel direct
WOLF-Garten - VA 346 E - Elektro verticuteermachine
Elektrisch 34cm

€ 178,65    

Elektrisch 34 cm

Elektrische verticuteermachine voor het gazononderhoud. Verwijdert gazonvilt uit uw gazon en laat het gras weer ademen.

Bestel direct
Wolf Garten Verticuteerroller
Verticuteer roller

€ 49,94    

Wolf Garten

Het handmatig verwijderen van mos en vilt uit het gazon was nog nooit zo eenvoudig.

Bestel direct
Elektro verticuteermachine AMBITION V 378 E
Elektrisch 37cm

€ 200,-    

Elektrisch 37 cm

De AMBITION V 378 E is ideaal om het gazon te verticuteren, zo kunnen licht, lucht, water en voedingsstoffen weer goed doordringen tot de gazonwortels

Bestel direct
WOLF-Garten - VA 357 B BE - Verticuteermachine
Benzine 35cm

€ 419,-    

Benzine 35 cm

Deze Wolf-Garten VA 357 B verticuteert het vuil en vangt het op in de ruime opvangzak.

Bestel direct
verticuteren
verticuteren
verticuteren
verticuteren
verticuteren

Vilt verwijderen

Door vilt te verwijderen brengt u zuurstof terug in de grasmat, zodat het microleven weer op gang komt. Deze onderhoudsmaatregel noemt men verticuteren. Kleinere gazons verticuteren we met behulp van een metalen verticuteerhark. Grote grasvelden worden met een verticuteermachine behandeld. Na het verticuteren ziet het gazon er vreselijk toegetakeld uit, maar in de lente zult u zien dat het weer helemaal is hersteld.

Nieuwe groei van uitlopers

De messen die tijdens het verticuteren door het gazon heen snijden, halen het gazon behoorlijk overhoop. Het doorsnijden van het wortelpak zorgt er echter voor dat er ruimte ontstaat voor het gras om nieuwe uitlopers te maken. Bij elke snede die is gemaakt, bestaat de kans dat het gras dubbel terug groeit. Verticuteren draagt daardoor dus bij aan het dichtgroeien van het gazon.

Mos wordt verwijderd uit het gazon

Op plaatsen waar het mos zich in het gazon heeft weten te nestelen, wordt het gras verdrongen. Mos stelt minder hoge eisen en groeit ook in een periode dat het gras dat niet doet. Dat ziet u erg goed terug in de wintertijd. Met het verticuteren wordt ook het mos grotendeels verwijderd. Het is dus een handig hulpmiddel bij het bestrijden van mos in uw gazon.

Het gazon wordt belucht

Het verticuteren zorgt ervoor dat zuurstof weer bij de wortels van het gras kan komen. Dit is essentieel voor de groei van het gras. Het verwijderen van de viltlaag zorgt er ook voor dat de vocht vasthoudende laag uit het gazon verdwijnt. Ook dit is een vorm van beluchten. Het gazon zal sneller op kunnen drogen, waardoor de kans op gazonziekten afneemt.

Wanneer kunt u het gazon verticuteren?

Het gazon verticuteren wordt bij voorkeur in het voor- of najaar gedaan. Dat deze perioden bij uitstek geschikt zijn, heeft te maken met de weersomstandigheden en de ontwikkeling die het gras in die periode doormaakt. In de zomer is het vaak warm en heeft het gras te veel moeite om te herstellen. In de winter is het te koud en is er te weinig zonlicht voor het gras om te groeien. Verticuteren buiten de geschikte perioden om zorgt ervoor dat mos en onkruid een kans krijgen om zich in het uitgedunde gazon te nestelen.

In de lente en de herfst groeit het gazon op een normale manier. Het herstelt zich dan snel van het doorsnijden van wortels en grasstengels. De beste periode om het gras te verticuteren is wat Gras en Groen Graszoden betreft het voorjaar. Het mos dat zich in de winter heeft gevormd, kan dan eveneens uit het gazon worden verwijderd. In het voorjaar is het wel aan te raden om te wachten totdat de vorstperiode helemaal voorbij is.

verticuterenAlgemene actie Gras en Groen Graszoden

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Referenties

Grasmatten leggen Kalmthout

Eric Dictus


5

"op een paar uur tijd was onze achter tuin naar volledige tevredenheid gelegd !"

Lees verder
Overzicht

Nieuwsberichten

Maatregelen Gras en Groen in verband met Coronavirus

Het Corona-virus heeft geleid tot een ongekende en ook onwerkelijke situatie. Voorlopig heeft Gras en Groen een aantal maatregelen getroffen, deze lichten wij graag aan u toe.

Lees verder
Overzicht

Inzaaien kale delen gazon

De plekken in het gazon die erg kaal zijn geworden, kunt u inzaaien. Dit is ook aan te raden in een oud gazon waar de grovere grassoorten de fijnere hebben verdrongen. Door bij te zaaien voegt u de fijne grassoorten weer toe, waardoor de sierwaarde van het gazon verhoogd wordt.

Bemest het gazon na het verticuteren

Het is voor het gazon erg belangrijk om zo snel mogelijk te herstellen van het verticuteren. Wanneer dit veel tijd in beslag neemt, zal onkruid het gazon al snel ontsieren. Door meststoffen te geven aan het gazon krijgt het gras een extra boost. De grassen zullen erg snel weer terug groeien en zorgen voor het mooie, diepgroene gazon dat u wenst.

Een vervilt gazon vervangen

Wanneer een gazon erg sterk is vervilt of het mos het gazon heeft overgenomen, is het wellicht beter om het gazon te vervangen. Een gazon kan er na 10 á 15 jaar slecht aan toe zijn en beter vervangen worden. Gras en Groen Graszoden kan dit geheel voor u verzorgen. Wij verwijderen uw oude gazon en leggen nieuwe premium grasmatten. Wij bieden deze service aan voor prijzen vanaf slechts € 8,25 per m².


Bodem actief 7 kg
Bodem actief 7 kg

€ 21,95    

Gras en Groen

Bodem Actief is een bodemverbeteraar. Stimuleert en activeert het bodemleven.

Bestel direct
Bodem actief 15 kg
Bodem actief 15 kg

€ 38,95    

Gras en Groen

Bodem Actief is een bodemverbeteraar. Stimuleert en activeert het bodemleven.

Bestel direct
ECOstyle Gazon-Az 2 kg
Gazon-Az 2 kg

€ 9,95    

ECOstyle

100% natuurlijke meststof verrijkt met micro-organismen voor 20 m² gazon.

Bestel direct

   

   

   

   

   

   

Klanttevredenheid

Klanten waarderen Gras en Groen met een 9,2

alt tag 3

Grasmatten leggen altijd binnen 21 dagen

alt tag 4

3 maanden garantie bij graszoden leggen

Gras en Groen

Wilt u premium grasmatten laten leggen? Gras en Groen heeft een aanleg service. Vanaf € 5,50 per m² komen wij egaliseren, de ondergrond bemesten en de graszoden leggen.

Lees meer
Gras en Groen

Wilt u zelf grasmatten leggen? Lees dan hier een uitgebreid stappenplan. Met de instructies kunt u zelf aan de slag. De graszoden kunt u online bestellen.

Lees meer
Gras en Groen

Bent u benieuwd naar de kwaliteit van de grasmatten van Gras en Groen Graszoden? U vindt hier uitgebreide informatie over de premium kwaliteit graszoden die wij leggen.

Lees meer

Contactinformatie

Vertel het verder

Vrijblijvend een offerte aanvragen