Sneeuwschimmel

Hoewel de gazongrassen mede geselecteerd zijn op basis van hun weerstand tegen gazonziekten, kan het toch voorkomen dat het gazon in uw tuin last krijgt van sneeuwschimmel. Sneeuwschimmel is één van de gazonziekten die kan ontstaan in uw grasmat. De oorzaak is niet altijd duidelijk te achterhalen. Wel is er een aantal factoren dat duidelijk invloed heeft op het ontstaan ervan. Tijdig ingrijpen voorkomt verdere uitbreiding en goed onderhoud kan de gazonziekte zelf voorkomen.

Hoe ziet sneeuwschimmel eruit?

Om vast te kunnen stellen of uw gazon last heeft van sneeuwschimmel, is het belangrijk om te weten hoe sneeuwschimmel er uitziet. De schimmelziekte uit zich door het ontstaan van gele plekken in het gazon. Bij nadere inspectie is bij sneeuwschimmel witachtige pluis te zien, dat zich in het aangetaste deel van het gazon bevindt. De naam sneeuwschimmel komt dan ook mede uit de verschijningsvorm voort.sneeuwschimmel
sneeuwschimmel
sneeuwschimmel
sneeuwschimmel
sneeuwschimmel

Oorzaak van sneeuwschimmel in het gazon

Sneeuwschimmel wordt veroorzaakt door een aantal factoren. Wanneer u hier tijdig rekening mee houdt, kan verdere verspreiding van sneeuwschimmel of zelfs het ontstaan ervan worden voorkomen.

Slechte beluchting

Een te natte ondergrond vormt net als bij sneeuwschimmel vaak voor problemen. Het gazon is niet alleen slecht te betreden, de sierwaarde zal ook snel achteruit gaan. Om ervoor te zorgen dat het gazon zo snel mogelijk het regenwater kan afvoeren, is het belangrijk dat het gazon een goede beluchting heeft. Bij de aanleg dient de ondergrond waar nodig van drainage te worden voorzien. Het verschralen van de grond kan hier ook een grote rol in spelen. Heeft u een gazon waarvan de grond is vastgeslagen? Belucht het dan naar aanleiding van de adviezen op de pagina gazon beluchten.

Overschot aan stikstof

Niet alle meststoffen die u geeft aan het gazon kunnen opgenomen worden door het gras. Dit komt vooral voor in koude perioden waarin het gras niet groeit en de meststoffen dus niet worden opgenomen. De stikstof zal op den duur uitspoelen, maar zal tot die tijd een mogelijke infectiebron zijn voor sneeuwschimmel. Stop dus met het geven van stikstof, ruim voordat het gras stopt met groeien. Bemest het gazon daarom niet meer na eind augustus.

Aangelopen sneeuw

De sneeuw die in de winter op uw gazon valt, kan voor een erg mooi plaatje zorgen. Door over de sneeuw te lopen wordt deze samengedrukt en vormt deze een laag ijs. Zodra de dooi intreedt, kan het lang duren voordat de aangelopen sneeuw volledig is ontdooid. Het gras blijft daardoor lang nat. Dat kan een oorzaak zijn van sneeuwschimmel. Loop dus niet over een besneeuwd gazon!Algemene actie Gras en Groen Graszoden

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Referenties

Graszoden leggen Waarloos

van der Sluijs


5

"Nette werknemers hebben alles netjes opgeruimd. "

Lees verder
Overzicht

Nieuwsberichten

Maatregelen Gras en Groen in verband met Coronavirus

Het Corona-virus heeft geleid tot een ongekende en ook onwerkelijke situatie. Voorlopig heeft Gras en Groen een aantal maatregelen getroffen, deze lichten wij graag aan u toe.

Lees verder
Overzicht

Sneeuwschimmel bestrijden

Goed beluchten, niet betreden van een besneeuwd gazon en het tijdig stoppen met toedienen van stikstof helpt om sneeuwschimmel te voorkomen. Punten van aandacht hierbij zijn:

 

Mocht sneeuwschimmel toch optreden in het gazon, dan dient u het te bestrijden. Wanneer u er niets aan doet, kan het leiden tot het afsterven van gras. Voor de bestrijding maakt u een oplossing met ijzersulfaat. U lost hiervoor 30 gram ijzersulfaat op in 2,5 liter water. Dit giet u over de aangetaste plek in het gazon.

 

Mocht het grote, aangetaste plekken gazon betreffen, dan doet u er goed aan fungiciden te kopen bij het tuincentrum. Controleer op de verpakking of de benodigde stoffen benomyl, thiabendazol, thiofanaatmethyl en quintozeen aanwezig zijn.

 


Klanttevredenheid

Klanten waarderen Gras en Groen met een 9,2

alt tag 3

Grasmatten leggen altijd binnen 21 dagen

alt tag 4

3 maanden garantie bij graszoden leggen

Gras en Groen

Wilt u premium grasmatten laten leggen? Gras en Groen heeft een aanleg service. Vanaf € 5,50 per m² komen wij egaliseren, de ondergrond bemesten en de graszoden leggen.

Lees meer
Gras en Groen

Wilt u zelf grasmatten leggen? Lees dan hier een uitgebreid stappenplan. Met de instructies kunt u zelf aan de slag. De graszoden kunt u online bestellen.

Lees meer
Gras en Groen

Bent u benieuwd naar de kwaliteit van de grasmatten van Gras en Groen Graszoden? U vindt hier uitgebreide informatie over de premium kwaliteit graszoden die wij leggen.

Lees meer

Contactinformatie

Vertel het verder

Vrijblijvend een offerte aanvragen