Rooddraad

Rooddraad is een zwamziekte die zich kan voordoen in het gazon. De zwamziekte treedt vaak op als gevolg van een tekort aan stikstof in het gazon. Het uit zich op het moment dat het weer nat en broeierig is in gele plekken waarin rode schimmeldraden ontstaan. Vandaar ook de naam rooddraad! Het gazon komt er als gevolg van rooddraad slecht uit te zien. Na enige tijd zal het gazon zichzelf weer herstellen. Doordat de oorzaak ligt in een tekort aan stikstof in het gazon, kunt u het gazon helpen door het te bemesten.

Hoe ziet rooddraad eruit?

Voor het aanpakken van het probleem is het allereerst belangrijk dat u rooddraad kunt herkennen. De gazonziekte heeft de naam te danken aan de rode schimmeldraden die in de ronde, gele plekken in de grasmat verschijnen. Het lijkt alsof de grassprieten eerst geel en vervolgens rood zijn gekleurd. Doordat het stikstoftekort waarschijnlijk door uw gehele gazon is verspreid, is de kans groot dat de ziekte op veel plekken in uw gazon opduikt.

Oorzaak van het ontstaan van rooddraad

Rooddraad is altijd terug te voeren op het tekort aan stikstof. Dat er een tekort aan stikstof kan optreden in uw gazon, kan echter meerdere oorzaken hebben.rooddraad
rooddraad
rooddraad
rooddraad
rooddraad

Tekort aan stikstof

Dat het gras tekenen van uitputting of armoede vertoont, komt door een tekort aan stikstof. Vaak komt dit voor bij een jong gazon, en de oorzaak is daar dan ook volledig op terug te voeren.

Jong gazon verbruikt voor de groei veel stikstof

De pas gelegde grasmatten verbruiken extreem veel meststoffen. Het gras steekt namelijk niet alleen energie in het ontwikkelen van nieuwe grassprieten, het maakt ook nieuwe en langere wortels. Stikstof is de meststof die het gras hiervoor gebruikt.

Jong gazon heeft nog geen sterk ontwikkeld wortelstelsel

Ondanks dat het gazon met grasmatten is aangelegd, heeft het in eerste instantie een onderontwikkeld wortelstelsel. De grasmatten zijn gevormd met een wortelstelsel van slechts 2 centimeter dik. In de eerste weken nadat de grasmatten zijn gelegd, zullen ze wortels vormen die ook in de ondergrond verder groeien. Doordat het gras de energie dient te verdelen in de bovengrondse en ondergrondse ontwikkeling van de plant, zal het slechts vrij oppervlakkig geworteld blijven. In de winter stopt het gras bovengronds met groeien en steekt het alle energie in het vormen van meer wortels. In het tweede jaar zal het gazon dan ook sterk en goed geworteld zijn.

Kunstmest spoelt sneller uit doordat het gras onvoldoende wortels heeft

Doordat de wortels nog niet goed ontwikkeld zijn, heeft het gras grote moeite voldoende stikstof op te nemen. De gegeven mest wordt dus niet volledig gebruikt, maar zal door regenwater uit het gazon spoelen. U zou er in het begin dan ook beter aan doen om vaker een kleine dosis kunstmest te geven.

Nat weer versnelt het effect van uitspoeling

Dat rooddraad zich sneller ontwikkelt in natte perioden, heeft deels te maken met gunstige groeiomstandigheden, maar ook met de kunstmest. Deze lost op in water en spoelt ook weg in de grond. Meststoffen die niet snel genoeg gebruikt worden, zullen op den duur dan ook verdwijnen in de grond. Hoe meer regenwater er valt, hoe sneller de mest uit het gazon verdwijnt. Hetzelfde geldt wanneer het erg warm is en u zelf veel moet sproeien om het gazon mooi te houden.Algemene actie Gras en Groen Graszoden

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Referenties

Graszoden leggen Bredene

Sjef Meelis


5

"We zijn heel erg blij met het resultaat en de kinderen spelen graag buiten op het gras"

Lees verder
Overzicht

Nieuwsberichten

Maatregelen Gras en Groen in verband met Coronavirus

Het Corona-virus heeft geleid tot een ongekende en ook onwerkelijke situatie. Voorlopig heeft Gras en Groen een aantal maatregelen getroffen, deze lichten wij graag aan u toe.

Lees verder
Overzicht

Rooddraad bestrijden

Gras en Groen Graszoden geeft u het advies om na twee weken voor de eerste keer te bemesten. Dit moet ervoor zorgen dat het gras al snel weer aanvullende meststoffen krijgt. Vervolgens dient u dit elke 4 weken te herhalen. Merkt u dat het gras al eerder stopt met groeien en minder donkergroen kleurt, geef dan opnieuw kunstmest!


ECOstyle Bloedmeel 1,6 kg
Bloedmeel 1,6 kg

€ 13,95    

ECOstyle

Bloedmeel is een meststof die je helpt een stikstoftekort in de bodem aan te vullen.

Bestel direct
ECOstyle Myco-Gazon 25 kg
Myco-Gazon 25 kg

€ 49,95    

ECOstyle

100% organische gazonmest verrijkt met micro-organismen voor 250m² gazon.

Bestel direct
Gazon Professional 15 kg
Gazon Professional 15 kg

€ 38,95    

Gras en Groen

Gazon Professional is een uitgebalanceerde, 100% organische gazonmest. Goed voor 150 m².

Bestel direct
Gazon Professional 7 kg
Gazon Professional 7 kg

€ 21,95    

Gras en Groen

Gazon Professional is een uitgebalanceerde, 100% organische gazonmest. Goed voor 70 m².

Bestel direct
ECOstyle Gazon-Az 5 kg
Gazon-Az 5 kg

€ 19,95    

ECOstyle

100% natuurlijke meststof verrijkt met micro-organismen voor 50 m² gazon.

Bestel direct
ECOstyle Gazon-Az 10 kg
Gazon-Az 10 kg

€ 29,95    

ECOstyle

100% natuurlijke meststof verrijkt met micro-organismen voor 100 m² gazon.

Bestel direct
Klanttevredenheid

Klanten waarderen Gras en Groen met een 9,2

alt tag 3

Grasmatten leggen altijd binnen 21 dagen

alt tag 4

3 maanden garantie bij graszoden leggen

Gras en Groen

Wilt u premium grasmatten laten leggen? Gras en Groen heeft een aanleg service. Vanaf € 5,50 per m² komen wij egaliseren, de ondergrond bemesten en de graszoden leggen.

Lees meer
Gras en Groen

Wilt u zelf grasmatten leggen? Lees dan hier een uitgebreid stappenplan. Met de instructies kunt u zelf aan de slag. De graszoden kunt u online bestellen.

Lees meer
Gras en Groen

Bent u benieuwd naar de kwaliteit van de grasmatten van Gras en Groen Graszoden? U vindt hier uitgebreide informatie over de premium kwaliteit graszoden die wij leggen.

Lees meer

Contactinformatie

Vertel het verder

Vrijblijvend een offerte aanvragen