Paddenstoelen

Tijdens verschillende perioden in het jaar kunnen paddenstoelen in het gazon ontstaan. Hoewel de meeste soorten geen schade veroorzaken aan het gazon, is het geen fraai gezicht. Bovendien worden paddenstoelen met schimmels - en dus ziekten - geassocieerd wat ervoor zorgt dat u gaat twijfelen aan de gezondheid van het gazon. Er kunnen verschillende soorten schimmels in het gazon actief zijn die wel schadelijk zijn. Hiervan uit alleen de Marasmius oreades zich als paddenstoel.

Schadelijke schimmels in het gazon zijn:paddenstoelen
paddenstoelen
paddenstoelen
paddenstoelen
paddenstoelen

Oorzaken van paddenstoelen in het gazon

Paddenstoelen groeien voort uit schimmels. Deze zijn van nature in de grond aanwezig en dus op zich niets om u zorgen over te maken. De oorzaak van het ontstaan van paddenstoelen heeft vaak te maken met de aanwezigheid van organisch afval in de grond. Organisch afval bestaat uit dood hout, bladeren en andere plantenresten. Een andere oorzaak van paddenstoelen kan de aanwezigheid van stikstof zijn. Hieruit zijn de schimmels opgebouwd. Wanneer de juiste groeiomstandigheden, warm en vochtig weer, bereikt worden, zullen op plaatsen met veel organisch afval of stikstof paddenstoelen verschijnen. Wanneer de weersomstandigheden veranderen, verdwijnen de meeste paddenstoelen weer vanzelf. In veel gevallen hoeft u er dus niets aan te doen!

Paddenstoelen uit het gazon verwijderen

Hoewel vrijwel alle paddenstoelen onschuldig zijn, en het gazon dus geen schade toebrengen, kan het zijn dat u ze wilt verwijderen. Hiervoor kunt u simpelweg gebruikmaken van een grasmaaier. Door het gras te maaien verwijdert u de paddenstoelen. Vang net als het gras ook de paddenstoelen op in de opvangbak. De paddenstoelen kunnen dan geen sporen achterlaten in het gazon.Algemene actie Gras en Groen Graszoden

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Referenties

Grasmatten leggen Machelen

Luc Cattoir


5

"Kortom .... een aanrader en zeker aan te bevelen !!"

Lees verder
Overzicht

Nieuwsberichten

Maatregelen Gras en Groen in verband met Coronavirus

Het Corona-virus heeft geleid tot een ongekende en ook onwerkelijke situatie. Voorlopig heeft Gras en Groen een aantal maatregelen getroffen, deze lichten wij graag aan u toe.

Lees verder
Overzicht

Paddenstoelen bestrijden

Organisch afval verwijderen

Paddenstoelen bestrijden kan allereerst door ervoor te zorgen dat er geen gunstige groeiomstandigheden zijn voor de paddenstoelen. Wanneer u vermoedt dat er zich veel organisch afval onder het gazon bevindt, kunt u dit verwijderen. Haal voorzichtig het gazon open en zorg ervoor dat u de graszoden niet beschadigt. Controleer de grond onder het gras op organisch afval en verwijder dit. Maak de grond vervolgens weer mooi vlak en leg de graszoden terug in het gazon.

Stikstofbemesting beperken

Stikstof is de meststof die zorgt voor de vorming van schimmels. Bij ongunstige groeiomstandigheden voor het gras gebruikt het gras geen meststoffen. Stikstof dat u als bemesting aan het gazon heeft toegediend, blijft in het gazon aanwezig. Dankzij die meststoffen schieten de paddenstoelen uit de grond. Geef na eind september geen stikstofbemesting meer. Deze meststoffen worden vrijwel zeker niet meer verbruikt en vormen de bron van de problemen met paddenstoelen.

Zorg voor een goede beluchting

Paddenstoelen gedijen goed bij vochtige weersomstandigheden. Door ervoor te zorgen dat het vocht snel in de bodem van het gazon trekt, helpt u gunstige groeiomstandigheden voor paddenstoelen te voorkomen. Belucht het gazon wanneer dit lang vochtig blijft. U kunt voor tips bij het beluchten de pagina gazon beluchten raadplegen.

Maai het gras regelmatig

Net als beluchten draagt het maaien van het gras bij aan een snellere opdroging van het gazon. De wind en de zon krijgen door het kort gemaaide gras vrij spel. Zij zorgen ervoor dat regenwater en dauw snel verdampen. Maai het gras 1 à 2 keer in de week. Wacht hiermee tot het gazon is opgedroogd. Anders plakt het gras aan elkaar en veroorzaakt het andere problemen.

IJzersulfaatoplossing

Heeft u langere periodes last van paddenstoelen? U verwijdert de paddenstoelen door een keer extra te maaien en giet hierna de volgende samenstelling over de gazonplekken met paddenstoelen: 15 gram ijzersulfaat op 5 liter water per m². IJzersulfaat breekt de schimmelverbindingen af en voorkomt daarmee de paddenstoelen.


Klanttevredenheid

Klanten waarderen Gras en Groen met een 9,2

alt tag 3

Grasmatten leggen altijd binnen 21 dagen

alt tag 4

3 maanden garantie bij graszoden leggen

Gras en Groen

Wilt u premium grasmatten laten leggen? Gras en Groen heeft een aanleg service. Vanaf € 5,50 per m² komen wij egaliseren, de ondergrond bemesten en de graszoden leggen.

Lees meer
Gras en Groen

Wilt u zelf grasmatten leggen? Lees dan hier een uitgebreid stappenplan. Met de instructies kunt u zelf aan de slag. De graszoden kunt u online bestellen.

Lees meer
Gras en Groen

Bent u benieuwd naar de kwaliteit van de grasmatten van Gras en Groen Graszoden? U vindt hier uitgebreide informatie over de premium kwaliteit graszoden die wij leggen.

Lees meer

Contactinformatie

Vertel het verder

Vrijblijvend een offerte aanvragen