Gazon mos

Gazonbezitters krijgen na verloop van tijd vrijwel altijd te maken met mossoorten die zich ontwikkelen in het gazon. Ondanks een goede ondergrond, ligging en regelmatig uitgevoerd onderhoud is dit haast niet tegen te gaan. Oorzaken hiervan zijn het klimaat, de winter en een verzuring van de grasmat. Dat mos zich erg eenvoudig verspreidt en ook in de winterperiode gewoon doorgroeit, speelt hierin zeker een grote rol.

De vorming van gazon mos

Hoewel er veel verschillende oorzaken voor mosvorming zijn aan te wijzen, is er toch een aantal dat u door goed onderhoud kunt voorkomen. Een zeer goed ontwikkeld gazon is volledig bezet met gras. Dat zorgt ervoor dat mos geen ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. Alleen op dun bezette of kale delen van het gazon zal mos ontstaan. Er is dus wel een aantal werkzaamheden dat u kunt uitvoeren om mosvorming tegen te gaan. Dat zijn de volgende:Gazon mos
Gazon mos
Gazon mos
Gazon mos
Gazon mos

Regelmatig maaien

Maaien draagt op verschillende manieren bij aan de vorming van een dicht gazon. Door het gras niet te lang te laten worden, verstikken de nieuwe uitlopers van het gras niet. Deze krijgen de kans zich te ontwikkelen en groeien op plaatsen waar eerst geen gras was. Elke extra uitloper draagt bij aan een dicht gazon. Bovendien wordt door maaien het maken van nieuwe uitlopers gestimuleerd. Het gras stoelt uit, wat betekent dat het gras van onderuit nieuwe uitlopers aanmaakt.

Sproeien in droge perioden

In tijden van droogte zal het gras beginnen met afsterven, als u niet tijdig actie onderneemt. Door regelmatig water te geven blijft het gazon zich continu ontwikkelen. Er ontstaan daardoor geen kale plekken die ingenomen kunnen worden door mos of onkruid.

Wegnemen van schaduw

Hoewel er grassoorten zijn die schaduw beter verdragen dan andere, bestaat er geen gras dat zich goed ontwikkelt in de schaduw. Schaduwgras is een fabeltje dat vanwege commerciële belangen nogal eens gebruikt wordt. Op plaatsen waar veel schaduw komt, blijft alleen het grove Engelse raaigras over. Doordat het grof is, kan het gazon op deze plaatsen niet dicht bezet zijn. Mos groeit dan ook onherroepelijk als eerste op plaatsen waar veel schaduw komt, ook omdat schaduwrijke plaatsen vochtigere omstandigheden kennen. Daar houdt mos erg van. Het wegnemen van schaduw zorgt ervoor dat ook de fijnere grassoorten goede groeiomstandigheden hebben.

Tijdig bemesten

Mest is de groeistof van het gazon. Doordat u het gemaaide gras af dient te voeren, verwijdert u tevens de meststoffen uit het gazon. Door kunstmest te strooien, voert u nieuwe meststoffen aan waardoor het gras op een gezonde manier kan blijven groeien. Ook hierdoor blijft de dichte grasmat intact en krijgt het mos geen kans zich te ontwikkelen.

Verschillende soorten mos

Mossoorten die veel voorkomen in het gazon zijn: Ceratodon purpureus en Hypnum cupressiforme. Polytrichum commune, is een soort die op zeer verarmde grond wordt aangetroffen. Alle mossoorten kenmerken zich doordat ze zich zowel vegatief als via sporen verspreiden. De verspreiding vindt daardoor zeer snel plaats. Voordat u het in de gaten heeft, kunnen in de winter hele delen van het gazon ermee begroeid raken.

 

Het vervelende aan mos is, dat het ook groeit wanneer het gras dat juist niet meer doet. Doordat het gras in de winter niet groeit, wordt het altijd wat dunner. Het geeft mos de gelegenheid om zich te verspreiden. Bovendien zijn het vaak de vochtige omstandigheden waarin mos zich altijd goed ontwikkeld.

Mos bestrijden

Het mos bestrijden kan gedaan worden met een mosdoder. Mosdoders hebben ijzersulfaat in zich en laten het mos snel afsterven. Het mos zal erdoor geel kleuren en na een paar weken kunt u het er eenvoudig uit harken of dit met een verticuteermachine doen. U kunt een mosdoder kopen in de winkel en deze toepassen zoals op de verpakking staat omschreven. Een goed alternatief daarvoor is het zelf maken van een ijzersulfaatoplossing. Hiervoor mengt u 15 gram ijzersulfaat in 1 liter water. Dit is voldoende voor één m². De beste methode om mos te bestrijden, is de oorzaak ervan aan te pakken. Voorkomen is echt beter dan genezen!BSI Fertimoss mosdoder 3,5 kg
Mosdoder

€ 9.95    

Fertimoss 3,5 kg

Krachtige mosdoder voor de bestrijding van mos op 40 m².

Bestel direct
ECOstyle Bodemtest
pH-Bodemtest

€ 8,95    

ECOstyle

ECOstyle bodemtest, ideaal voor het testen van de pH-waarde van uw gazon.

Bestel direct
ECOstyle AZ-kalk 2 kg
AZ-kalk 2 kg

€ 4,95    

ECOstyle

Ecostyle Az-Kalk 2 kg. Voor het verbeteren van de pH-waarde van uw gazon.

Bestel direct
ECOstyle AZ-kalk 5 kg
AZ-kalk 5 kg

€ 6,95    

ECOstyle

Ecostyle Az-Kalk 5 kg. Voor het verbeteren van de pH-waarde van uw gazon.

Bestel direct
ECOstyle AZ-kalk 10 kg
AZ-kalk 10 kg

€ 9,95    

ECOstyle

Ecostyle Az-Kalk 10 kg. Voor het verbeteren van de pH-waarde van uw gazon.

Bestel direct
Algemene actie Gras en Groen Graszoden

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Referenties

Graszoden leggen Brugge

John Larne


5

"Ik wil graag de jongens van Gras en Groen complimenteren voor al het zwoegen en zweten bij ons in de tuin, wat hebben jullie hard gewerkt!"

Lees verder
Overzicht

Nieuwsberichten

Maatregelen Gras en Groen in verband met Coronavirus

Het Corona-virus heeft geleid tot een ongekende en ook onwerkelijke situatie. Voorlopig heeft Gras en Groen een aantal maatregelen getroffen, deze lichten wij graag aan u toe.

Lees verder
Overzicht

Mosgroei voorkomen

Een beschadigd gazon vervangen

Het kan voorkomen dat het zinvoller is om het gazon volledig te vervangen en opnieuw te beginnen. Een gazon kan door mos dusdanig zijn beschadigd, dat behandeling slechts zeer kortstondig resultaat geeft. Bovendien kan door het verwijderen van mos een erg kale grasmat overblijven. Bijzaaien kost dan enorm veel tijd en het is dan nog maar de vraag of dit het gewenste resultaat oplevert.

Gras en Groen Graszoden kan het gazon voor u vervangen. Het gazon wordt met het mos losgesneden van de ondergrond en afgevoerd. Voor prijzen vanaf slechts € 8,25 per m² wordt al het werk bij u uit handen genomen. U krijgt van Gras en Groen Graszoden 3 maanden garantie op de werkzaamheden die wij bij u uitvoeren.


Barenbrug herstel 1 kg
Herstel

€ 14,95    

Barenbrug 1 kg

Graszaad voor een snel herstel van jouw gazon.
Voor 15-25 m² gazon.

Bestel direct
Barenbrug herstel 3 kg
Herstel

€ 31,95    

Barenbrug 3 kg

Graszaad voor een snel herstel van jouw gazon.
Voor 90-150 m² gazon.

Bestel direct
ECOstyle graszaad extra 1 kg
Graszaad extra

€ 21,95    

ECOstyle 1 kg

Voor het herstel van een speel-, sier en schaduwgazon.
Voor 40-60 m² gazon.

Bestel direct
ECOstyle graszaad extra 2 kg
Graszaad extra

€ 30,96    

ECOstyle 2 kg

Voor het herstel van een speel-, sier en schaduwgazon.
Voor 80-120 m² gazon.

Bestel direct
ECOstyle graszaad extra 1 kg
Graszaad extra

€ 21,95    

ECOstyle 1 kg

Voor het herstel van een speel-, sier en schaduwgazon.
Voor 40-60 m² gazon.

Bestel direct
ECOstyle graszaad extra 2 kg
Graszaad extra

€ 30,96    

ECOstyle 2 kg

Voor het herstel van een speel-, sier en schaduwgazon.
Voor 80-120 m² gazon.

Bestel direct
Klanttevredenheid

Klanten waarderen Gras en Groen met een 9,2

alt tag 3

Grasmatten leggen altijd binnen 21 dagen

alt tag 4

3 maanden garantie bij graszoden leggen

Gras en Groen

Wilt u premium grasmatten laten leggen? Gras en Groen heeft een aanleg service. Vanaf € 5,50 per m² komen wij egaliseren, de ondergrond bemesten en de graszoden leggen.

Lees meer
Gras en Groen

Wilt u zelf grasmatten leggen? Lees dan hier een uitgebreid stappenplan. Met de instructies kunt u zelf aan de slag. De graszoden kunt u online bestellen.

Lees meer
Gras en Groen

Bent u benieuwd naar de kwaliteit van de grasmatten van Gras en Groen Graszoden? U vindt hier uitgebreide informatie over de premium kwaliteit graszoden die wij leggen.

Lees meer

Contactinformatie

Vertel het verder

Vrijblijvend een offerte aanvragen