Gazon mos

Gazonbezitters krijgen na verloop van tijd vrijwel altijd te maken met mossoorten die zich ontwikkelen in het gazon. Ondanks een goede ondergrond, ligging en regelmatig uitgevoerd onderhoud is dit haast niet tegen te gaan. Oorzaken hiervan zijn het klimaat, de winter en een verzuring van de grasmat. Dat mos zich erg eenvoudig verspreidt en ook in de winterperiode gewoon doorgroeit, speelt hierin zeker een grote rol.

De vorming van gazon mos

Hoewel er veel verschillende oorzaken voor mosvorming zijn aan te wijzen, is er toch een aantal dat u door goed onderhoud kunt voorkomen. Een zeer goed ontwikkeld gazon is volledig bezet met gras. Dat zorgt ervoor dat mos geen ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. Alleen op dun bezette of kale delen van het gazon zal mos ontstaan. Er is dus wel een aantal werkzaamheden dat u kunt uitvoeren om mosvorming tegen te gaan. Dat zijn de volgende:Gazon mos
Gazon mos
Gazon mos
Gazon mos
Gazon mos

Regelmatig maaien

Maaien draagt op verschillende manieren bij aan de vorming van een dicht gazon. Door het gras niet te lang te laten worden, verstikken de nieuwe uitlopers van het gras niet. Deze krijgen de kans zich te ontwikkelen en groeien op plaatsen waar eerst geen gras was. Elke extra uitloper draagt bij aan een dicht gazon. Bovendien wordt door maaien het maken van nieuwe uitlopers gestimuleerd. Het gras stoelt uit, wat betekent dat het gras van onderuit nieuwe uitlopers aanmaakt.

Sproeien in droge perioden

In tijden van droogte zal het gras beginnen met afsterven, als u niet tijdig actie onderneemt. Door regelmatig water te geven blijft het gazon zich continu ontwikkelen. Er ontstaan daardoor geen kale plekken die ingenomen kunnen worden door mos of onkruid.

Wegnemen van schaduw

Hoewel er grassoorten zijn die schaduw beter verdragen dan andere, bestaat er geen gras dat zich goed ontwikkelt in de schaduw. Schaduwgras is een fabeltje dat vanwege commerciële belangen nogal eens gebruikt wordt. Op plaatsen waar veel schaduw komt, blijft alleen het grove Engelse raaigras over. Doordat het grof is, kan het gazon op deze plaatsen niet dicht bezet zijn. Mos groeit dan ook onherroepelijk als eerste op plaatsen waar veel schaduw komt, ook omdat schaduwrijke plaatsen vochtigere omstandigheden kennen. Daar houdt mos erg van. Het wegnemen van schaduw zorgt ervoor dat ook de fijnere grassoorten goede groeiomstandigheden hebben.

Tijdig bemesten

Mest is de groeistof van het gazon. Doordat u het gemaaide gras af dient te voeren, verwijdert u tevens de meststoffen uit het gazon. Door kunstmest te strooien, voert u nieuwe meststoffen aan waardoor het gras op een gezonde manier kan blijven groeien. Ook hierdoor blijft de dichte grasmat intact en krijgt het mos geen kans zich te ontwikkelen.

Verschillende soorten mos

Mossoorten die veel voorkomen in het gazon zijn: Ceratodon purpureus en Hypnum cupressiforme. Polytrichum commune, is een soort die op zeer verarmde grond wordt aangetroffen. Alle mossoorten kenmerken zich doordat ze zich zowel vegatief als via sporen verspreiden. De verspreiding vindt daardoor zeer snel plaats. Voordat u het in de gaten heeft, kunnen in de winter hele delen van het gazon ermee begroeid raken.

 

Het vervelende aan mos is, dat het ook groeit wanneer het gras dat juist niet meer doet. Doordat het gras in de winter niet groeit, wordt het altijd wat dunner. Het geeft mos de gelegenheid om zich te verspreiden. Bovendien zijn het vaak de vochtige omstandigheden waarin mos zich altijd goed ontwikkeld.

Mos bestrijden

Het mos bestrijden kan gedaan worden met een mosdoder. Mosdoders hebben ijzersulfaat in zich en laten het mos snel afsterven. Het mos zal erdoor geel kleuren en na een paar weken kunt u het er eenvoudig uit harken of dit met een verticuteermachine doen. U kunt een mosdoder kopen in de winkel en deze toepassen zoals op de verpakking staat omschreven. Een goed alternatief daarvoor is het zelf maken van een ijzersulfaatoplossing. Hiervoor mengt u 15 gram ijzersulfaat in 1 liter water. Dit is voldoende voor één m². De beste methode om mos te bestrijden, is de oorzaak ervan aan te pakken. Voorkomen is echt beter dan genezen!Bodemtest

€ 8,99    

Ecostyle bodemtes

Ecostyle bodemtest, ideaal voor het testen van de pH-waarde van uw gazon.

Bestel direct
Ecostyle kalk

€ 14,95    

Ecostyle Kalk

Ecostyle Az-Kalk 10 kg. Voor het verbeteren van de pH-waarde van uw gazon.

Bestel direct
ECOstyle AZ-kalk met zeewier - 20 kg
ECOstyle 20kg

€ 18,40    

ECOstyle 20 kg

Ecostyle Az-Kalk 20 kg. Voor het verbeteren van de pH-waarde van uw gazon.

Bestel direct
WOLF-Garten - VS 302 E - Elektrische verticuteermachine
Elektrisch 30cm

€ 149,-    

Elektrisch 30 cm

Deze elektro verticuteermachine heeft een motorvermogen van 1.200 Watt, is centraal 5-voudig in diepte instelbaar en is uitgevoerd met kabelbeschermer

Bestel direct
WOLF-Garten - VA 346 E - Elektro verticuteermachine
Elektrisch 34cm

€ 208,04    

Elektrisch 34 cm

Elektrische verticuteermachine voor het gazononderhoud. Verwijdert gazonvilt uit uw gazon en laat het gras weer ademen.

Bestel direct
Wolf-Garten verticuteermachine Ambition V378E
Elektrisch 37cm

€ 205,95    

Elektrisch 37 cm

De AMBITION V 378 E is ideaal om het gazon te verticuteren, zo kunnen licht, lucht, water en voedingsstoffen weer goed doordringen tot de gazonwortels

Bestel direct
WOLF-Garten - VA 357 B BE - Verticuteermachine
Benzine 35cm

€ 599,-    

Benzine 35 cm

Deze Wolf-Garten VA 357 B verticuteert het vuil en vangt het op in de ruime opvangzak.

Bestel direct
WOLF-Garten UR-M 3 Verticuteerroller
Roller

€ 51,37    

Verticuteerroller

Door de zijwielen wordt er nooit te diep gewerkt. Deze verticuteerrol is ideaal in gebruik om mos en vilt uit een gazon te verwijderen.

Bestel direct
WOLF-Garten Verticuteerkam UG-M 3
Verticuteerhark

€ 26,40    

Verticuteerhark

Het is een ideale hark voor het verwijderen van mos en vilt uit het gazon. De hark heeft een pendelsysteem voor lichter werken.

Bestel direct
Algemene actie Gras en Groen Graszoden

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Referenties

Grasmatten leggen Wilsele

Peter de Gryse


5

"Alles volgens afspraak geregeld, mooi op tijd , door goede communicatie de avond vooraf per email."

Lees verder
Overzicht

Nieuwsberichten

Wat kunt u doen tegen mollen?

Waarom duiken juist in de winter mollen op in uw tuin en wat kunt u er tegen doen? Lees snel verder!

Lees verder
Overzicht

Mosgroei voorkomen

Een beschadigd gazon vervangen

Het kan voorkomen dat het zinvoller is om het gazon volledig te vervangen en opnieuw te beginnen. Een gazon kan door mos dusdanig zijn beschadigd, dat behandeling slechts zeer kortstondig resultaat geeft. Bovendien kan door het verwijderen van mos een erg kale grasmat overblijven. Bijzaaien kost dan enorm veel tijd en het is dan nog maar de vraag of dit het gewenste resultaat oplevert.

Gras en Groen Graszoden kan het gazon voor u vervangen. Het gazon wordt met het mos losgesneden van de ondergrond en afgevoerd. Voor prijzen vanaf slechts € 8,25 per m² wordt al het werk bij u uit handen genomen. U krijgt van Gras en Groen Graszoden 3 maanden garantie op de werkzaamheden die wij bij u uitvoeren.


Graszaad 0,5 kg

€ 15,80    

Graszaad

Graszaad speelgazon 0,5 kg. Voor het bijzaaien en herstellen van kale plekken in het gazon.

Bestel direct
Graszaad 1,0 kg

€ 18,50    

Graszaad

Graszaad speelgazon 1,0 kg. Voor het bijzaaien en herstellen van kale plekken in uw gazon.

Bestel direct
Herstelgazon 1kg

€ 16,90    

Herstelgazon 1kg

Herstelgazon graszaad 1 kg. Geschikt voor het extra snel herstellen van kale plekken in uw gazon.

Bestel direct
Myco gazon
Myco gazon ECO.

€ 51,75    

Myco gazon 25 kg

100% organische gazonmest van Ecostyle voor het bemesten van uw gazon.

Lees verder
WOLF-Garten - Langwerkende gazonmest
Gazonmest 4,5kg

€ 23,95    

Gazonmest 4,5 kg

Iedere korrel bevat alle belangrijke voedingsstoffen voor het gazon.

Bestel direct
Wolf-Garten langwerkende gazonmest 20 kg
Gazonmest 20kg

€ 70,75    

Gazonmest 20 kg

Iedere korrel bevat alle belangrijke voedingsstoffen voor het gazon.

Bestel direct
Klanttevredenheid

Klanten waarderen Gras en Groen met een 9,2

alt tag 3

Grasmatten leggen altijd binnen 21 dagen

alt tag 4

3 maanden garantie bij graszoden leggen

Gras en Groen

Wilt u premium grasmatten laten leggen? Gras en Groen heeft een aanleg service. Vanaf € 5,50 per m² komen wij egaliseren, de ondergrond bemesten en de graszoden leggen.

Lees meer
Gras en Groen

Wilt u zelf grasmatten leggen? Lees dan hier een uitgebreid stappenplan. Met de instructies kunt u zelf aan de slag. De graszoden kunt u online bestellen.

Lees meer
Gras en Groen

Bent u benieuwd naar de kwaliteit van de grasmatten van Gras en Groen Graszoden? U vindt hier uitgebreide informatie over de premium kwaliteit graszoden die wij leggen.

Lees meer

Contactinformatie

Vertel het verder

Vrijblijvend een offerte aanvragen