Emelten

Insecten die zich in de bodem van het gazon ophouden, kunnen behoorlijke schade aan het gazon veroorzaken. Zeker wanneer de insecten zo talrijk zijn dat ze een plaag vormen. Emelten is één van die soorten en vormt de laatste jaren in menig gazon een echte plaag. Mieren, graafbijen en regenwormen kunnen overigens ook schade aan het gazon veroorzaken. Zij doen dit door grond omhoog te werken en veroorzaken daardoor oneffenheden in het gazon. Deze insecten veroorzaken echter nooit zo veel schade als dat emelten kunnen doen. De larven van de langpootmug eten overdag onder de grond van de wortels van het gras. Wanneer het donker is komen ze omhoog en eten dan bovengronds aan het gras.

 

Wanneer kunt u emeleten bestrijden?

 

emeltenEmelten
Emelten
Emelten
Emelten
Emelten

Emelten, larven van langpootmuggen

De emelt is de larve van de langpootmug. Er is hiervan een tweetal soorten dat voorkomt in Nederland. Beide soorten leggen eitjes in het gazon waar de larven uitkomen. Doordat de vrouwtjes tussen de 300 en 400 eitjes per keer kunnen leggen, vormen de insecten al snel een grote plaag. Doordat ze de wortels van het gras wegeten, leidt het tot afstervend gras dat zich uit in geel kleurend gazon. De aangetaste delen vormen altijd kleine of grotere ronde plekken in het gazon. De twee soorten langpootmuggen die emelten voortbrengen zijn:

Van emelt tot langpootmug

Anders dan de engerling kent de emelt een veel kortere levenscyclus. De larven die in de grasmat zijn gelegd, komen al na twee weken uit het ei. In korte tijd doen de larven zich zowel ondergronds als bovengronds tegoed aan het gras. De larven zijn donkerbruin van kleur. De larven hebben geen duidelijke voor- of achterkant en hebben een leerachtige, droge huid.

 

De insecten worden maximaal 5 centimeter lang. De Tipula Oleracea brengt in één jaar twee generaties larven voor, de Tipula Paludosa slechts één. Als de larven uitgegroeid zijn, verpoppen ze zich en komen ze als langpootmug boven de grond om zich voort te planten. Ze vormen hele groepen die vluchten worden genoemd. Wanneer u een dergelijke vlucht waarneemt vlak boven uw gazon, dan bent u ervan verzekerd dat de insecten ook uw gazon kunnen aantasten.

Virus onder emelten

Onderzoek heeft uitgewezen dat de populatie emelten een cyclus kent van ongeveer 7 jaar. In deze 7 jaar groeit het aantal emelten uit tot een gigantische plaag. De larven komen dicht op elkaar te leven en dat wordt hun ondergang. Na 7 jaar wordt een virus de ondergang van de gigantische populatie. De eerste jaren daarna zullen de insecten weinig schade veroorzaken. De verwachting is dat de piek in 2015 of in 2016 ligt. Hopelijk bent u snel verlost van deze vervelende beestjes!

Schade door emelten

Doordat de emelten het gras aanvreten, kunnen ze grote schade aan uw gazon veroorzaken. Het gras dunt uit, wordt geel en kan zelfs helemaal afsterven. Ook deze insecten zijn geliefd voedsel van verschillende soorten vogels. Merels, spreeuwen en vele kraaisoorten hebben het op deze insecten gemunt. Het probleem is dat de insecten zich in de grond bevinden. Om bij de insecten te komen kunnen de vogels uw gazon letterlijk kaal plukken.

Hele stukken gazon worden overhoop gehaald om bij de insecten te komen. Als de vogels eenmaal de plek hebben ontdekt, is het bovendien lastig om ze weg te houden. Ze zullen dan ook pas stoppen als ze de insecten niet meer tegenkomen.

Emelten opsporen

De vluchten met langpootmuggen zijn de beste indicatie voor de aanwezigheid van emelten. Andere tekenen zijn het afstervende gras en de vogels die zeer talrijk op uw gazon op zoek zullen gaan naar eten. Een methode om de insecten op te sporen is het plaatsen van een donkere plastic zak op het gazon. Nadat de insecten ‘s nachts naar boven zijn gekomen, blijven ze ook de volgende dag onder de plastic zak op het gazon liggen. Bij het optillen van de plastic zak kunt u de larven zien.

Emelten bestrijden

Hoewel de larven lastig zijn te voorkomen, schijnt het zo te zijn dat de langpootmuggen niet graag eitjes leggen in kort gemaaid gras. Het tweemaal in de week maaien van het gazon in het voorjaar en begin van de herfst zou dan ook helpen om de verspreiding van de insecten tegen te gaan. Wanneer de insecten eenmaal in het gazon zitten, is de enige oplossing het bestrijden ervan met een chemisch middel of parasitaire aaltjes. Bestrijdingsmiddelen dienen in onderstaande perioden te worden toegepast. De larven zijn dan nog jong en zeer kwetsbaar.

 

Voor emelten zijn dezelfde middeltjes als bij engerlingen toepasbaar. Voor een uitleg over de wijze van bestrijding wordt u dan ook naar de pagina engerlingen doorverwezen.Aaltjes VOS emelten 100 m?
VOS Nematoden

€ 37,95    

Emelten 100 m²

Natuurlijke vijanden voor de bestrijding van emelten. voldoende voor 100 m² gazon

Bestel direct
ECOstyle aaltjes emelten 10 m?
ECOstyle aaltjes

€ 21,95    

Emelten 10 m²

Natuurlijke vijanden voor de bestrijding van engerlingen. Voldoende voor 10m² gazon.

Bestel direct
ECOstyle aaltjes emelten 100 m?
ECOstyle aaltjes

€ 39,95    

Emelten 100 m²

Natuurlijke vijanden voor de bestrijding van emelten. Voldoende voor 100 m² gazon.

Bestel direct
Aaltjes VOS emelten 1000 m?
VOS Nematoden

€ 189,95    

Emelten 1000 m²

Natuurlijke vijanden voor de bestrijding van emelten. voldoende voor 1000 m² gazon

Bestel direct
ECOstyle aaltjes emelten 30 m?
ECOstyle aaltjes

€ 26,95    

Emelten 30 m²

Natuurlijke vijanden voor de bestrijding van emelten. Voldoende voor 30 m² gazon.

Bestel direct
ECOstyle aaltjes emelten 500 m?
ECOstyle aaltjes

€ 129,95    

Emelten 500 m²

Natuurlijke vijanden voor de bestrijding van emelten. voldoende voor 500 m² gazon

Bestel direct
BSI Larvex 2,5 kg
BSI Larvex

€ 13,95    

2,5 kg voor 80m²

Ecologisch bestrijdingsmiddel voor 80 m² gazon. Tegen engerlingen en emelten.

Bestel direct
BSI Larvex 6 kg
BSI Larvex

€ 21,75    

6 kg voor 200m²

Ecologisch bestrijdingsmiddel voor 200 m² gazon. Tegen engerlingen en emelten.

Bestel direct
BSI Larvex 21 kg
BSI Larvex

€ 97,95    

21 kg voor 700m²

Ecologisch bestrijdingsmiddel voor 700 m² gazon. Tegen engerlingen en emelten.

Bestel direct
Algemene actie Gras en Groen Graszoden

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Referenties

Grasmatten leggen Gent

Marianne Van desteene


5

"heel tevreden over super, doe zo verder"

Lees verder
Overzicht

Nieuwsberichten

Maatregelen Gras en Groen in verband met Coronavirus

Het Corona-virus heeft geleid tot een ongekende en ook onwerkelijke situatie. Voorlopig heeft Gras en Groen een aantal maatregelen getroffen, deze lichten wij graag aan u toe.

Lees verder
Overzicht

Schade aan het gazon herstellen

Een gazon kan door emelten, en de belagers daarvan, behoorlijke schade oplopen. Het kan zijn dat u dit wilt (laten) herstellen. Grasmatten die zijn opengetrokken door foeragerende vogels kunt u het best met grasmatten dicht leggen. Dit geeft direct resultaat. Bovendien kunt u de insecten dan ook definitief uit het gazon verwijderen. De grasmatten kunt u uiteraard via onze website bestellen. Het is ook mogelijk uw gazon te laten vervangen. Onze medewerkers verwijderen eerst vakkundig uw aangetaste gazon. Na het verwijderen van het oude gras leggen zij met verse premium grasmatten uw nieuwe gazon aan. Indien gewenst kunnen onze daarvoor bevoegde medewerkers de emelten bestrijden met Merit Turf of leveren wij aan u aaltjes voor een biologische bestrijding.

Bestel graszaad om kale plekken te herstellen en aaltjes om emelten te bestrijden!


Graszaad premium graszoden
Premium graszaad

€ 17,95    

Hendriks Graszoden

Een gazon aangelegd door Gras en Groen bijzaaien? Gebruik daarvoor dit zaadmengsel!

Lees verder
Barenbrug herstel 1 kg
Herstel

€ 14,95    

Barenbrug 1 kg

Graszaad voor een snel herstel van jouw gazon.
Voor 15-25 m² gazon.

Bestel direct
Barenbrug herstel 3 kg
Herstel

€ 31,95    

Barenbrug 3 kg

Graszaad voor een snel herstel van jouw gazon.
Voor 90-150 m² gazon.

Bestel direct
ECOstyle graszaad extra 1 kg
Graszaad extra

€ 21,95    

ECOstyle 1 kg

Voor het herstel van een speel-, sier en schaduwgazon.
Voor 40-60 m² gazon.

Bestel direct
ECOstyle graszaad extra 2 kg
Graszaad extra

€ 30,96    

ECOstyle 2 kg

Voor het herstel van een speel-, sier en schaduwgazon.
Voor 80-120 m² gazon.

Bestel direct
Gazon Professional 15 kg
Gazon Professional 15 kg

€ 38,95    

Gras en Groen

Gazon Professional is een uitgebalanceerde, 100% organische gazonmest. Goed voor 150 m².

Bestel direct
Klanttevredenheid

Klanten waarderen Gras en Groen met een 9,2

alt tag 3

Grasmatten leggen altijd binnen 21 dagen

alt tag 4

3 maanden garantie bij graszoden leggen

Gras en Groen

Wilt u premium grasmatten laten leggen? Gras en Groen heeft een aanleg service. Vanaf € 5,50 per m² komen wij egaliseren, de ondergrond bemesten en de graszoden leggen.

Lees meer
Gras en Groen

Wilt u zelf grasmatten leggen? Lees dan hier een uitgebreid stappenplan. Met de instructies kunt u zelf aan de slag. De graszoden kunt u online bestellen.

Lees meer
Gras en Groen

Bent u benieuwd naar de kwaliteit van de grasmatten van Gras en Groen Graszoden? U vindt hier uitgebreide informatie over de premium kwaliteit graszoden die wij leggen.

Lees meer

Contactinformatie

Vertel het verder

Vrijblijvend een offerte aanvragen