Gazononderhoud

De eerste twee weken is het van cruciaal belang dat de grasmatten goed vochtig worden gehouden. De meeste klachten of problemen bij de aanleg van het nieuwe gazon ontstaan door een tekort aan water. Het wordt vaak onderschat, en voordat men in de gaten heeft dat de grasmatten uitdrogen, is het al te laat.

Onderhoud grasmatten in de eerste twee weken

Het niet betreden van de grasmatten is een ander belangrijk onderdeel van het onderhoud. Aangezien ook kinderen en huisdieren van het gazon af dienen te blijven, is dit soms al lastig genoeg.
Na twee weken zijn de grasmatten vastgegroeid in de ondergrond. Het sproeien dient dan minder intensief te worden gedaan. Daarentegen begint dan het wekelijks maaien en het 4-wekelijks bemesten van het gazon. Verdere uitleg over het onderhoud van de grasmatten vindt u op de onderhoudskaart van de graszoden. Overigens heeft u bij de aanleg ook een onderhoudskaart gekregen. Hier staan de verschillende werkzaamheden ook in het kort aan u uitgelegd.

Gazononderhoud, de verschillende werkzaamheden

Het gazononderhoud is veelomvattend. Om het gazon perfect te onderhouden is er een grote kennis nodig over het natuurproduct. De groeiomstandigheden, de ideale plaats in de tuin en de samenstelling van de ondergrond hebben allemaal effect op de ontwikkeling van het gazon. Op deze website proberen wij u zo goed mogelijk met raad en daad bij te staan in het onderhouden van het gazon. Wanneer u door de website heen klikt, komt u vast tot nieuwe inzichten met betrekking tot het onderhoud van de grasmat.

Er zijn drie onderhoudstaken die zeer regelmatig terug zullen komen. De overige werkzaamheden zullen slechts één keer in het jaar uitgevoerd dienen te worden. Onderhoudstaken die u vaak dient uit te voeren zijn:Gazononderhoud
Gazononderhoud
Gazononderhoud
Gazononderhoud
Gazononderhoud

Grasmaaien

Het maaien van het gazon is een erg belangrijk onderdeel en mag dan ook absoluut niet vergeten worden. Hoe vaker u het gazon maait, hoe beter het er uit komt te zien. Na elke maaibeurt groeit het gazon eerst in de breedte, alvorens weer de hoogte in te groeien. Het wordt daardoor erg dicht, terwijl bij te weinig maaien het hoge gras de nieuwe aangroei van onderuit belemmert. Op den duur ontstaat daardoor een dun bezet gazon, dat kwetsbaar is voor invasieve soorten onkruid en mos. Uitgebreide informatie over het maaien van het gazon vindt u op de pagina gras maaien.

Maaitips en de juiste maaihoogte

Maaihoogte

Water is van levensbelang, dat geldt voor al het leven op aarde. Zo ook voor uw gazon. Een tekort aan water zorgt ervoor dat meststoffen niet meer opgenomen kunnen worden. De groei wordt daardoor geremd. Bovendien zorgt de zon ervoor dat het water dat aanwezig is in de grasplant verdampt. Deze uitdroging leidt tot een gazon dat geel kleurt en later zelfs bovengronds zal afsterven. Het duurt enorm lang voordat de wortels in de grond weer voor veel nieuwe uitlopers gaan zorgen. Onkruid zal eerder de opengevallen plekken innemen dan dat het gras terugkomt. Uitgebreide informatie over het sproeien van het gazon vindt u op de pagina gazon beregenen.

Seizoenaanpassingen

Bij de meeste grasmaaiers kunt u de messen probleemloos hoger of lager instellen. Zo maait u makkelijker en kunt u uw gazon er beter doen uitzien.

Welke grasmaaier?

Kies de juiste grasmaaier voor uw gazon, afhankelijk van de grootte en het type. Gebruik een opvangbak of schaf een maaier aan die het maaisel fijnmaalt om het vervolgens te laten liggen als een mulchlaag die snel wordt afgebroken. De beste keus is een grote maaier met voldoende vermogen, maar voordat u er één koopt, moet u bekijken of u ermee om kunt gaan en waar u hem gaat stallen. Als u trappen heeft, is een kleiner en lichter model aanbevolen. Elektrische maaiers zijn licht en handig voor gazons vlak bij uw huis en uw stopcontacten. Gebruik er altijd één met een stroomonderbreker, leg de kabel over uw schouder en maai geen nat gras. Benzinemaaiers zijn zwaarder, maar aangezien er geen kabel is, zijn ze handiger op grote gazons. Cirkelmaaiers kunnen ook nat gras maaien. Een goede benzinemaaier gaat een leven lang mee, als u hem tijdens de winterrust laat onderhouden.

Cirkelmaaiers

Deze grasmaaiers zijn ideaal voor een gebruiksgazon en lang gras. Sommige kunnen ook mulchen of strepen rollen. Er bestaan ook elektrische cirkelmaaiers op een luchtkussen die weinig inspanning vergen en handig zijn op steile hellingen. Slijp geregeld de messen.

Zitmaaiers

Deze zijn handig voor grote gazons vanaf ongeveer 400 m². U moet echter ook over de nodige ruimte beschikken om hem op te bergen, binnen bereik van uw gazon.

Cilindermaaiers

Dit type wordt gebruikt om een mooi gestreept gazon te verkrijgen. De beste afwerking van delicaat siergras verkrijgt u bij een model met 6 of meer messen. Handmaaiers hebben gewoonlijk 4 messen. Ze zijn ideaal voor kleine gazons, wat lichter en kleiner dan maaiers met een motor. Geregeld slijpen en onderhouden voor de beste prestaties wordt aanbevolen.

Bosmaaiers

Handig voor lang gras en waar het gazon langs een muur groeit. Sommige bosmaaiers kunnen zo worden afgesteld dat ze verticaal maaien. Niet gebruiken vlak bij een boom, want de nylondraad kan de schors beschadigen.

Graskanten trimmen

Nette gazonranden verbeteren de aanblik van elk gazon, zelfs een hobbelig grasveld. De graskanten kunnen recht worden afgestoken of naadloos overgaan in een hard oppervlak. Maaien is makkelijker als de verharding op grondniveau ligt, zodat de maaimachine over de gazonranden kan rijden. Het is raadzaam om tussen de border en het gazon een klinkerpad aan te leggen, zodat een scherpe afscheiding ontstaat en planten zich niet verspreiden op het gras. Als langs het gazon een harde klinkerrand ligt, moet u de grasranden bijknippen met een schaar, een kantenknipper met instelbare handgrepen of met een elektrische trimmer. Zonder harde rand zult u de graskanten vrij regelmatig moeten bijknippen met een schaar of trimmer plus een schop of afsteken met een platte, sikkelvormige kantensteker. Voor grotere gazons zijn er elektrische turbotrimmers.

Harde maairand

Een rij stenen vormt een handige gazonrand. Als de rand even hoog ligt als het gras, is maaien makkelijker en kunnen planten de rand verzachten zonder het gras te overschaduwen.Algemene actie Gras en Groen Graszoden

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Referenties

Grasmatten leggen Elewijt

Clem Vandenbrandt


5

"Een aanrader!"

Lees verder
Overzicht

Nieuwsberichten

Maatregelen Gras en Groen in verband met Coronavirus

Het Corona-virus heeft geleid tot een ongekende en ook onwerkelijke situatie. Voorlopig heeft Gras en Groen een aantal maatregelen getroffen, deze lichten wij graag aan u toe.

Lees verder
Overzicht

Het gazon besproeien

Bij watergebrek verliest gras zijn veerkracht en begint het te verkleuren. Nieuwe gazons en siergazons moeten regelmatig worden besproeid, tenzij er een sproeiverbod geldt. Ga meteen sproeien zodra u merkt dat het gras na betreding niet meer terugveert. Bij speelgazons hoeft dat niet. De sterkere grassoorten in deze gazons worden bruin zodra ze verdrogen, maar na enkele regenbuien herstellen ze zich en worden ze snel weer groen. Het is makkelijker en minder waterverspillend om rustig te wachten op regen. Ook is het beter om het gazon wekelijks of nog minder vaak flink te besproeien dan elke avond een beetje. Gazonsproeiers verspillen veel water. Voor een optimaal effect en zo min mogelijk verdamping kunt u uw sproeiers het beste `s ochtends vroeg of `s avonds laat aanzetten. Ook kunt u gebruikmaken van ‘druppelaars’ of geperforeerde ‘zweetslangen’, maar die moeten om het half uur zo’n 20 cm worden verschoven. Voor grote siergazons kunt u beter pop-up sproeiers installeren of investeren in een automatisch verrijdbare sproeier die zichzelf verplaatst.

Hoeveel water?

Als u uw gras moet sproeien, doe het dan grondig, zodat de bodem tot een diepte van 10- 15 cm wordt bevochtigd. Ondiep sproeien leidt tot oppervlakkige wortels, waardoor het gazon gevoeliger wordt voor droogte. Controleer de diepte door een put te graven in een aangrenzende border en te kijken hoe lang het duurt tot het water deze diepte bereikt.

Een mooie gazonrand

Het bijwerken van de gazonranden verloopt het makkelijkst, wanneer de bodem vochtig maar niet te nat is. Leg een plank op het gras om op te staan en om langs af te steken of gebruik een stevig touw als richtsnoer. Snij de graswortels door als ze de border binnendringen. Werk vervolgens in de andere richting en duw uw spade tegen het afgestoken oppervlak om het egaal te maken en aan te drukken. Gooi het afgestoken gras op de composthoop. Knip de rand na het maaien af met een schaar of een daarop afgestelde bosmaaier.

Gazon bemesten

Een uitgeput gazon vergeelt. Om dit te voorkomen zult u eens per jaar moeten bemesten met een speciale gazonmest.


Klanttevredenheid

Klanten waarderen Gras en Groen met een 9,2

alt tag 3

Grasmatten leggen altijd binnen 21 dagen

alt tag 4

3 maanden garantie bij graszoden leggen

Gras en Groen

Wilt u premium grasmatten laten leggen? Gras en Groen heeft een aanleg service. Vanaf € 5,50 per m² komen wij egaliseren, de ondergrond bemesten en de graszoden leggen.

Lees meer
Gras en Groen

Wilt u zelf grasmatten leggen? Lees dan hier een uitgebreid stappenplan. Met de instructies kunt u zelf aan de slag. De graszoden kunt u online bestellen.

Lees meer
Gras en Groen

Bent u benieuwd naar de kwaliteit van de grasmatten van Gras en Groen Graszoden? U vindt hier uitgebreide informatie over de premium kwaliteit graszoden die wij leggen.

Lees meer

Contactinformatie

Vertel het verder

Vrijblijvend een offerte aanvragen